Порошенко хоче державну підтримку своєму бізнесу

Понеділок, 23 травня 2005, 16:41
Автомобілебудівна промисловість України повинна одержати державну підтримку, оскільки її призначення бути "локомотивом вітчизняної економіки".

Таку думку висловив секретар РНБО Петро Порошенко на відкритті 13-го Міжнародного автосалону SIA 2005 у понеділок в Києві.

За його словами, законодавче позбавлення пільг всіх галузей "повинно бути скомбіновано з тезою президента про необхідність державної підтримки автомобілебудування".

При цьому, як підкреслив Порошенко, формою підтримки галузі повинні бути не податкові пільги, а те, що "український ринок існує для українського виробника".

Це, на переконання секретаря РНБО, "питання національної державної безпеки, оскільки автомобільна промисловість - це сотні тисяч робочих місць, мільярди надходжень до бюджету, а також робочі місця в суміжних галузях".

Він відзначив, що сьогодні Україна здатна забезпечити розвиток автопромисловості в першу чергу за рахунок внутрішніх потужностей, зокрема шляхом створення не тільки складальних, але і власних фарбувальних і зварювальних комплексів.

"Ринок росте сьогодні на 40-70% в рік, і друге завдання влади полягає в тому, щоб автомобілі, які купуються, були українського виробництва", - сказав він.

Порошенко підкреслив, що нинішній автосалон демонструє відкритість економіки України, потужність її інвестиційного потенціалу, оскільки "тільки по двох підприємствах задекларовано інвестицій до України більш ніж на $150 млн. по кожному, тоді як загальний об'єм інвестицій вимірюється трохи більше $1 млрд".

Як сказав на церемонії відкриття автосалону міністр промислової політики Володимир Шандра, торік автомобільна промисловість випустила продукцію на суму 3,5 млрд. грн.

"Те, що відбулася демократизація, підвищення заробітної платні - це додасть динаміки ринку, і він стане цікавішим для покупця. Уряд робитиме все, щоб автомобілі в Україні переходили з розряду розкоші в розряд засобів пересування", - зазначив Шандра.

Підкресливши, що "ми не хочемо закривати ринок для імпортних автомобілів", міністр відзначив необхідність розумного компромісу: "Щоб жив і вітчизняний виробник, і в той же час кожен громадянин мав можливість купити дешевий якісний автомобіль".

"Ми хотіли б, щоб іноземні виробники прийшли до нас з інвестиціями, створили робочі місця, і працюватимемо над цим в законодавчому полі", - сказав Шандра.

У 13-му Міжнародному автосалоні SIA - 2005, який проходить у Києві з 23 по 29 травня, беруть участь понад 700 компаній із понад 20 країн світу.

Підприємством Порошенка вважається Луцький автомобільний завод, хоча сам секретар РНБО стверджує, що передав всі свої акції в управління неназваній фірмі.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування