Ющенко заспокоїв Туркменбаши, якому дали мало товарів за газ

Вівторок, 24 травня 2005, 19:32
Президент України Віктор Ющенко повідомив, що пообіцяв своєму туркменському колезі Сапармурату Ніязову протягом одного-двох днів розглянути ситуацію з розрахунками за газ з Туркменією.

Про це він сказав у вівторок журналістам у Полтаві.

Ющенко підтвердив, що за день до того провів телефонні переговори з Ніязовим, у ході яких обговорив ситуацію з розрахунками за туркменський газ.

"Я вчора мав розмову з Туркменбаші, паном Ніязовим, і в нас йшла розмова навколо саме питання розрахунків за газ. Ми домовилися, що протягом найближчих одного-двох днів ми розглянемо ту цінову ситуацію, яка склалася з розрахунками за туркменський газ, особливо в товарній і інвестиційній частині розрахунків", - повідомив Ющенко.

"Як стверджує мій колега Туркменбаші, там був допущено низку порушень, у тому числі інвестиційного характеру", - пояснив Ющенко.

"Як мені доповіли сьогодні, перед вильотом з Києва, українською стороною були допущені порушення контракту інвестиційного характеру по будівництву моста", - сказав він, відзначивши, що мова йде про $40 млн., "значну частину роботи з яких туркменська сторона не приймає, не визнає, що здійснювалася в рамках контракту за коефіцієнтом 2,8".

"У мене були переговори сьогодні з керівником субпідрядної організації, яка вела ці роботи, по яких виник конфлікт. Я йому запропонував до вечора сьогоднішнього дня покласти заяву на стіл", - сказав Ющенко, додавши, що Служба безпеки і КРУ перевірить факти.

Як повідомили раніше "Інтерфаксу" у прес-службі глави туркменської держави, президент Туркменії звернув увагу Ющенка на необґрунтоване завищення цін на товари, що поставляються українською стороною в рахунок оплати за експортований в Україну туркменський природний газ.

Україна в 2005 році планує придбати близько 36 млрд. кубометрів туркменського природного газу.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування