Ющенко Тимошенко друг, але істина дорожче

Середа, 25 травня 2005, 00:00
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко буде виконувати указ президента про заходи для урегулювання кризи на нафторинку, однак вважає, що уряд діяв правильно й ефективно.

"Категорично нічого б інакше я не зробила", - сказала прем'єр журналістам у Києві в середу, відповідаючи на питання про те, щоб вона хотіла змінити у своїх діях по врегулюванню кризи на ринку нафтопродуктів в Україні з урахуванням критики президента.

"Якби мене обмежили в той момент, коли спонтанно почали підвищувати ціни на нафтопродукти, без перебільшення, можу сказати: сьогодні б ціни на заправках були не менше 5 грн./літр. Я вважаю, що ми працювали коректно", - пояснила Тимошенко свою позицію.

Як повідомлялося, президент України Віктор Ющенко 18 травня видав указ про заходи щодо врегулювання кризи на нафторинку країни, у якому покритикував адміністративне втручання уряду в цей ринок, що призвело до виникнення гострого дефіциту на ньому.

Як підкреслила прем'єр, вона буде виконувати указ президента і всі інші його доручення.
"Президент - мій керівник. Крім того, він - мій друг. І я хочу сказати: я як підлегла президента виконую і буду виконувати його накази ", - сказала Тимошенко.

Крім того, прем'єр висловила думку, що без кризи урядові не удалося б провести через парламент законопроект про зниження мита і акцизів на імпорт нафтопродуктів і в такий спосіб демонополізувати ринок нафтопродуктів.

"Цей закон ми б ніколи не ухвалили в парламенті, тому що там достатньо лобістів-нафтотрейдерів, якби не було такої кризи в суспільстві. Домовленості з нафтотрейдерами були б неефективні без цього закону", - відзначила Тимошенко.

Вона підкреслила, що сьогодні нафтопродукти, "які надходять в Україну тисячами тонн" з Європи, де вище зарплати, дорожче сировина і більш високі транспортні витрати, є конкурентноздатними на українському ринку, що підтверджує нериночність ціноутворення українських НПЗ.

Тимошенко також вважає, що Україні необхідно побудувати новий нафтопереробний завод (НПЗ), що був би орієнтований на переробку світової нафти.

"Це неправда, що на НПЗ, якими володіють російські нафтотрейдери, ми можемо постачати будь-яку іншу нафту - технологічно вони для цього непридатні. Нам потрібно будувати новий завод, орієнтований на будь-яку світову нафту - прикаспійську, іранську, іракську, лівійську - немає значення", - заявила вона.

За її словами, нафта в Україну може поставляти, у тому числі, Кувейт.

"До речі, у нас там дуже малі відстані, і через Чорне море танкерами ми можемо спокійно в Одесі розвантажувати (нафту), але потрібен завод", - підкреслила Тимошенко.

За її словами, руйнування монополії на українському нафтовому ринку пов'язане також з технічною перебудовою нафтопроводів і газопроводів.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування