Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політреформу треба підтвердити до 8 липня, щоб не починати спочатку

Середа, 25 травня 2005, 12:05
Верховна Рада має підтвердити до 8 липня зміни до Конституції, щоб потім не починати весь процес спочатку.

Про це в інтерв’ю газеті "День" сказав нардеп Віктор Мусіяка, який є одним з авторів законопроекту про зміни до Конституції.

"Річ у тім, що остаточно зміни до Конституції мають бути ухвалені вже на поточній парламентській сесії. В Основному законі записано чітко: підтвердити результат волевиявлення необхідно на наступній після першого голосування сесії. Тобто триста "за" треба дати вже до восьмого липня, інакше все доведеться починати з чистого аркуша", - зазначив він.

Він також наголосив, що у випадку неголосування "зникнуть будь-які підстави для проведення адміністративно-територіальної реформи, якою так переймається нова влада".

"Однак для повторного голосування за проектом 3207-1 потрібен висновок того ж таки КС, якого поки немає".

На питання, чи може бути це рішення негативним, Мусіяка відзначив, що ходять різні чутки. Як відомо, група депутатів оскаржує законність ухвалення змін до конституції у КС.

"Специфічність моменту в тому, що на сьогодні КС вимагає "доукомплектування", а вже восени закінчуються повноваження ще кількох суддів. У політичних колах побутує думка, що ті самі шістдесят із лишком підписів відправляться до суду лише тоді, коли там набереться критична маса суддів, готових винести "правильне" рішення", - зазначив депутат.

"Щоправда, особисто мені вірити в подібні сентенції дуже б не хотілося. Це дуже цинічні розрахунки для влади, що називає себе демократичною. До того ж, рівень особистої відповідальності та громадянського обов’язку в суддів цієї структури дуже високий, навряд чи вони опустяться до підігравання чиїмсь інтересам", - додав він.

Мусіяка також підкреслив, що припинити чутки може "тільки якнайшвидший розгляд цього питання". "Неважко уявити, чим обернеться спростування конституційних змін уже за фактом набуття ними чинності, скажімо, через рік-два", - вважає депутат.

Що стосується пропозиції держсекретаря Олександра Зінченка провести референдум з питання політреформи, Мусіяка відзначив, що референдум — "непридатний спосіб
вирішення подібного питання". "Проблема дуже глобальна, й такий маневр просто не матиме адекватних юридичних наслідків", - сказав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування