Перший помічник Ющенка почав виконання його плану

Середа, 25 травня 2005, 15:31
Держава веде переговори з власниками нафтопереробних заводів ВАТ "Нафтохімік, Прикарпаття" та ВАТ "НПК "Галичина" про отримання контролю над цими підприємствами.

Про це повідомив перший помічник президента України Олександр Третьяков, який очолює створену на днях президентом робочу групу з питань розвитку нафтопереробної промисловості.

"Первинні переговори ведуться і дозволяють сказати, що це можливо", - сказав він журналістам в Києві в середу, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За словами Третьякова, отримання контролю над цими НПЗ може бути здійснене шляхом проведення додаткової емісії акцій ВАТ "Укрнафта", при якій держава сплатить свій внесок, що належать держпакетам ії акцій ЗАТ "Укртатнафта" (43,05%), 26% - "Нафтохіміка Прикарпаття" і 25%+1 - "НПК "Галичина", а за наслідками емісії "Укрнафта" одержить контрольні пакети акцій двох вказаних НПЗ.

Помічник президента підкреслив, що результатом створення "такої вертикально інтегрованої компанії на базі "Укрнафти" стане контроль за 40-45% ринку нафтопродуктів в Укарїні, зокрема за переробкою 4 млн. тонн нафти на "Нафтохіміку Прикарпаття" і НПК "Галичина", а також майже за половиною переробки "Укртатнафтою", річна потужність якої - близько 10 млн. тонн нафти".

Президент доручив Кабміну передати до 10 червня державні пакети акцій в нафтопереробних підприємствах (Кременчуцькому, Дрогобицькому і Надвірнянському нафтопереробних заводах) акціонерній компанії "Укрнафта".

Крім того, Ющенко дав доручення Кабміну придбати інші пакети акцій "Укртатнафти" (Кременчуцький НПЗ), "Галичини" (Дрогобицкий НПЗ) і "Нафтохіміка Прикарпаття" (Надвірнянський НПЗ).

Експерти звертають увагу на те, що більше 40% акцій "Укрнафти" належить групі "Приват", неформальним лідером якої вважається Ігор Коломойський.

Ні представники "Привату", ні інші власники пакетів акцій "Укрнафти" раніше не заявляли про бажання продати їх державі.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News