ЮЩЕНКО КАЖЕ, ЩО "ДЗЕРКАЛО ТИЖНЯ" ПИШЕ БАЙКИ

Середа, 25 травня 2005, 16:09
Президент Віктор Ющенко пропонує не ставити питання про відставку прем'єра Юлії Тимошенко через дії під час кризи з бензином.

На питання журналістів, чи відправить Ющенко Тимошенко у відставку у разі повторення на інших ринках таких же заходів регулювання, як на ринку бензину, президент сказав:

"Давайте не ставити так питання. Відразу байки появляються в "Дзеркалі тижня", а потім просять, щоб ці байки хтось коментував".

Як відомо, "Дзеркало тижня" повідомило, що Ющенко запропонував Тимошенко написати заяву про відставку після того, як вона кілька разів публічно з ним не погодилася і наголосила, що криза на ринку нафтопродуків є змовою російських компаній.

"Давайте забудемо про цю тему. Тут немає ні проїсків Росї, ні українських громадян, тут була допущена одна річ в уряді, з якої треба зробити уроки. Не треба міфи придумувати, легенди (про змову), просто треба чесно поступити", - сказав Ющенко.

За словами Ющенка, коли "при такій динаміці" тижнями були фіксовані ціни на бензин А-95 на рівні А-92, "вихід є тільки один – лібералізувати ринок".

"І ми його врегулювали за лічені години", - сказав Ющенко.

Президент додав, що на бензині А-95 "їздять багаті люди". "І тримати ціну – це не та соціальна позиція, навколо якої треба вести полеміку", - додав Ющенко.

Він запевнив журналістів: "Я буду гарантувати, що уряд вживатиме виключно ринкові способи відповіді на питання на ринку м'яса, нафтопродуктів, сирої нафти".

"Друзі, я толерантна, але вимоглива людина. І я буду вимагати від уряду одного – ті речі, які допущені, треба засвоїти як урок. Ми повинні чітко розуміти, що ми прийняли той ринок нафтопродуктів, яким його зробила попередня влада", - додав Ющенко.

За словами Ющенка, в України "є залежність від одного регіону по поставкам".

Він сказав, що вихід із ситуації один – "чим довше будуть методи тримання цін з вчорашнього арсеналу, то ми не відкриємо можливість конкурентного забезпечення України навіть сирою нафтою".

"Вихід на світову ціну на нафтопродкути дає можливість вийти на альтернативні регіони поставки. І коли такий крок був зроблений, для нас стала доступна лівійська нафта, кавказька, казахська, російська, будь-яка нафта", - сказав Ющенко.

Він додав, що "як тільки це було зроблено, кожен другий завод, який був на зустрічі (президента і нафтовиків), поставив питання глибокої реконструкції".

За словами Ющенка, заводи мають переробляти нафту з глибиною 80-85%, а не 53-60%.

"До нас ідуть (переробляти нафту) в четверту чергу – якщо в Росії, Білорусії, Прибалтиці не можеш (переробити), то тоді ідеш до України. А у нас варка нафти іде, а не переробка, скоріше для мазуту, а не бензину", - додав президент.

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування