Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Терьохін наполягає, що змова була, тільки в нього нема запису розмови

Середа, 25 травня 2005, 18:16
Міністр економіки України Сергій Терьохін прогнозує поступовий ріст цін на бензин в Україні.

"Ціни поступово, але будуть рости", - сказав міністр на прес-конференції в Києві.

За його словами, ціни залежатимуть від цінової динаміки на світовому ринку і митної політики Російської Федерації.

Терьохін наполягає на тому, що російські нафтові компанії вступили в змову з метою погодженого підвищення цін на нафтопродукти.

За словами міністра, урядові складно довести факт змови через недосконалість українського антимонопольного законодавства, що не передбачає фіксування зовнішніх ознак змови.

"Це нагадує ситуацію, коли є людина, що фактично є наркоманом, але якщо він не зареєстрований у наркологічному диспансері, то юридично він не наркоман", сказав Терьохін, додавши, що в українських реаліях "якщо не зафіксовано факт телефонної розмови, у якому було домовлено про погоджені дії суб'єктів, то нічого довести неможливо".

"За всіма зовнішніми факторами змова існувала", - сказав Терьохін. Він відзначив, що "в усім світі реагують на формальні ознаки монополізації ринку".

Коментуючи указ президента, що скасовує наказ Мінекономіки про граничні ціни на бензин і дизельне паливо і відповідаючи на питання, чи визнає міністр поразку уряду, Терьохін сказав: "Відповім як чиновник. Я визнаю перемогу мого президента".

Як заявив Терьохін, він "абсолютно згодний" з думкою президента про те, що діалог з нафтотрейдерами необхідний. Однак при цьому він вказав на те, що нафтові компанії самі порушили умови меморандуму, раніше укладеного нафтотрейдерами з урядом.

"Ми домовлялися, що при необхідності різкого підвищення цін нафтотрейдери попередньо будуть проводити переговори з урядом. Це необхідно, щоб ми могли відреагувати на ситуацію на внутрішніх ринках", - сказав Терьохін.

"У результаті вони порушили умови цього меморандуму", - підкреслив він.

Терьохін відзначив, що в нього "є надія, що ми знайдемо спільну мову з, м'яко кажучи, напівмонополізованим ринком".

Міністр також визнав за необхідне прокоментувати слова першого віце-прем'єра України Анатолія Кінаха, що у вівторок у Москві вибачився перед російськими бізнесменами за дії українського уряду на ринку нафтопродуктів.

"Я хочу вибачитися за вибачення першого віце-прем'єра за дії уряду, який йому не доручав перепрошувати, але, я упевнений, що уряд йому пробачить", - сказав Сергій Терьохін.

Говорячи про подальші дії уряду на ринку нафтопродуктів, Терьохін повідомив, що найближчим часом буде розроблена методика моніторингу ринків, на яких підозрюється монополізація.

Дана методика, запропонована на розгляд президентові, дозволить Антимонопольному комітету більш чітко фіксувати факти змови й інших ознак монополізації.

Міністр повідомив, що згадана методика буде оприлюднена наприкінці поточного тижня.

Новини-Україна, Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...