Правозахисники помітили, що справа Гонгадзе пригальмувала

Четвер, 26 травня 2005, 12:07
Міжнародна правозахисна організація "Міжнародна Амністія" занепокоєна порушеннями прав людини в Україні у минулому році і просить нову владу виправити ситуацію, діючи відповідно до її рекомендацій.

Про це йдеться у звіті за 2004 рік, оприлюдненому "Міжнародною Амністією", повідомляє Deutsche Welle у четвер.

”Міжнародна Амністія занепокоєна з приводу низки порушень у сфері прав людини в Україні. Зокрема це тортури і жорстоке ставлення до людей, що перебувають під арештом", зауважує прес-секретар "Міжнародної Амністії", відповідальна за Європу й Середню Азію, Лідія Аройо.

"Крім того, це зникнення людей, як у випадку із журналістом Георгієм Ґонґадзе. Це також придушення свободи самовияву і зборів", зазначила вона.

За словами Аройо, "перелічені у звіті порушення прав людини в Україні належать ще до спадку старої влади. Але це водночас важлива вказівка новому українському керівництву, на що слід звернути увагу в царині дотримання прав людини".

”Що ми очікуємо від нового українського керівництва, то це негайних дій щодо подолання проблем, пов’язаних з порушенням прав людини. Нас непокоїть безкарність, з якою міліція чи інші силовики можуть затримувати й жорстоко поводитися з громадянами.”, - сказала Аройо.

Прес-секретар Amnesty International наголошує, що, "за даними Комітету з прав людини Організації об’єднаних націй та Європейського комітету з запобігання тортурам, Україна не виконує своїх зобов’язань у цій сфері".

”Це є завданням нового уряду і нового президента – діяти відповідно до рекомендацій цих міжнародних організацій”, сказала вона.

У звіті за 2004 рік згадується також справа Георгія Ґонґадзе.

"Жодного поступу у розслідуванні "зникнення" журналіста минулого року досягти не вдалося. Тому представники "Міжнародної Амністії"загалом дуже схвально відгукуються про певний поступ у цій справі одразу після того, як до влади прийшов президент Ющенко", зауважують автори звіту.

Співробітниця німецької секції "Міжнародної Амністії" Імке Дірсен вважає затримання виконавців вбивства Гонгадзе "першим позитивним кроком на шляху розкриття цієї справи з боку нового уряду”.

”Тепер залишається зачекати, чи вдасться новому урядові справді розслідувати справу Гонгадзе і притягти до відповідальності винних", сказала вона, зауваживши, що "в останні місяці розслідування справи сповільнилося".

У той же час в інтерв'ю Бі-Бі-Сі укладач доповіді з України, дослідник "Міжнародної Амністії", Хітер Маꥳл заявила, що "головною проблемою залишається застосування тортур та погане поводження з ув'язненими".

"Що стосується тортур, то головне, щоби ті, хто їх здійснював, постали перед судом. Винуватців слід покарати, а жертвам виплатити компенсації. Це дуже важливо, оскільки доки винуватці тортур не будуть покарані, проблема не зникне", сказала вона.

Окрім того, на думку речниці "Міжнародної Амністії", "лишається проблема з біженцями і перемитництвом людей".

"Ми сподіваємося, що наступного року доповідь буде виглядати інакше," – вказала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування