Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Піскун цікавився у Смєшка дивним питанням контрабанди в Одесі

П'ятниця, 27 травня 2005, 13:18
Екс-глава СБУ Ігор Смєшко спростовує заяви генпрокурора Святослава Піскуна, що в 2003 році погрожував йому у відповідь на плани Піскуна оприлюднити інформацію у справі Гонгадзе.

Про це Смєшко повідомив в інтерв'ю газеті "Факти", коментуючи слова Піскуна, що після звільнення йому дзвонив глава СБУ і говорив "не додумайся там "дурака валяти", тому що реакція наша буде дуже швидкою і різкою".

"Дзвінка не було. Його і не могло бути", - сказав Смєшко.

"На той момент я знаходився на посту голови Служби десь півтора місяці... У мене просто у той час не було ще жодного питання, яке треба було б обговорювати з генпрокурором", - сказав він.

Смєшко також стверджує, що йому не було сенсу "дзвонити і якимсь чином погрожувати генеральному прокурору. Як приватна особа може вплинути на хід розслідування?"

Колишній голова СБУ повідомив, що "відразу після відповідної заяви Піскуна" він "письмово запропонував йому вибачитися".

"Оскільки вибачення і спростування не послідувало, 25 травня я подав позовну заяву до суду. Хай суд вирішить, хто правий", сказав він.

За словами Смєшка, "восени 2003 року Піскун міг розповісти тільки про те, що генерал Пукач затриманий за звинуваченням в перевищенні службових повноважень".

"Фактично генерала затримували за знищення документів, які підтверджують стеження міліцією за Георгієм Гонгадзе. Це і так було всім відомо", відзначив він.

Смєшко стверджує, що "на той момент винні у вбивстві журналіста не були ще встановлені". "Ніякої доказової бази по виконавцях тоді не тільки у Генпрокуратури, але і в інших правоохоронних органів ще не існувало".

На думку Смєшка, "справу Гонгадзе було використано Святославом Михайловичем перед його першою відставкою просто як "поплавець", за який він намагався вхопитися в останню мить".

У той же час Смєшко стверджує, що "сам Святослав Михайлович, як я пригадую, мені дійсно дзвонив одного разу. Причому з проханням, яке мене, м'яко кажучи, тоді здивувало. І стосувалося воно затриманого в Одесі контрабандного вантажу..."

Як відомо, недавно Піскун заявив про перешкоди розслідуванню справи Гонгадзе, які нібито здійснювала СБУ на чолі зі Смєшком. Він також заявив, що після того, як його зняли з цієї посади, йому зателефонував сам Смєшко і почав погрожувати.

"Я тоді розпсихувався, ну що ж, кажу, я збиратиму прес-конференцію і щось говоритиму. Раптом лунає дзвінок. Дзвонить Смєшко і говорить, ти не додумайся там "дурака валяти", бо реакція наша буде дуже швидкою і різкою. І поклав трубку."

Читайте також:

Чергова версія вбивства Георгія Гонгадзе - Марчук, Медведчук, та ФСБ


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування