Після реформи Безсмертного в українців буде кадрова проблема?

П'ятниця, 27 травня 2005, 19:24
Після проведення адміністративно-територіальної реформи загалом кількість працівників і державних службовців в органах місцевого самоврядування зросте в 6 разів.

Про це заявив віце-прем'єр Роман Безсмертний на прес-конференції у Луганську.

Він наголосив на тому, що після реформи про будь-яке звільнення людей "говорити не доводиться". Навпаки, вважає Безсмертний, у місцевих органах влади може виникнути кадрова проблема.

Віце-прем'єр зазначив, що на сьогодні у виконкомах сільських рад працює троє людей – голова, секретар і прибиральниця. А після проведення адмінреформи у виконкомі п'ятитисячної громади працюватиме не менше 12-15 службовців.

На запитання журналістів, скільки буде витрачено на проведення адміністративно-територіальної реформи, Безсмертний заявив, що на сьогодні Мінфін працює над кошторисом. Водночас він відмовився називати хоча б приблизні цифри, необхідні для проведення реформи.

Віце-прем'єр вважає, що необхідність проведення адміністративно-територіальної реформи існує вже давно, але влада раніше боялася проводити її. За його словами, колишня влада не розуміла також, що перед проведенням такої реформи необхідно йти на діалог з людьми, котрі проживають в регіонах.

Безсмертний наголосив, що головне завдання адміністративно-територіальної реформи, передбачене в законопроекті "Про територіальний устрій України" - це наближення послуг до населення та "дуже сильна децентралізація влади".

Відповідаючи на запитання щодо того, які в Україні будуть міста-регіони в разі проведення адміністративно-територіальної реформи, він назвав, зокрема, Донецьк, Дніпропетровськ, Одесу, Кривий Ріг, Київ, Львів, Харків.

Згідно з моделлю адміністративно-територіальної реформи, трьома головними складовими якої є: громада, район та регіон. Після реформи планується утворити 4 тис. громад, 280 районів, 70 міст-районів та 33 регіони та міста-регіони. У моделі трирівневої адміністративно-територіальної реформи базовою одиницею є громада.

У територіальній одиниці громаді проживатиме не менш як 5 тис. мешканців, у районі та місті-районі – не менш як 75 тис. осіб, у регіоні, місті-регіоні – не менш як 750 тис. жителів.

На сьогодні в Україні існує 456 міст, з яких - 176 міст обласного значення (в Криму - республіканського значення), 278 міст районного значення. В державі – 118 районів у містах, 490 сільських райони, 24 області, Крим, міста з особливим статусом Київ і Севастополь. Селищ міського типу в Україні - 881, селищ – 1363, сіл – 27 217. Всього населених пунктів – 29 922. В Україні діють 12 115 місцевих рад усіх рівнів.

УНІАН


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування