Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зварич побував у "зразковому" СІЗО. Йому сподобалося

П'ятниця, 27 травня 2005, 20:04
Міністр юстиції Роман Зварич відзначає, що в українських в’язницях існують проблеми з дотриманням міжнародних конвенцій, учасницею яких є Україна, і пропонує гуманізувати пенітенціарну систему.

Про це він повідомив, відвідавши з робочим візитом СІЗО №27 Харкова у п’ятницю, повідомляє прес-служба Мін’юсту.

В ході візиту міністр особисто ознайомився з умовами утримання ув‘язнених і назвав харківський СІЗО "зразковим".

Водночас Зварич констатував загальні проблеми, властиві системі слідства, виконання судових рішень і покарань, що потребують нагального розв‘язання.

Зокрема, Кримінально-процесуальний кодекс України передбачений максимальний строк утримання під вартою при досудовому розслідуванні до вісімнадцяти місяців.

"В процесі судового розгляду в Україні такий строк фактично необмежений, і підсудні роками до винесення вироку утримуються під вартою", зауважив міністр.

Крім того, за словами Зварила, "мають місце випадки, коли суди взагалі тривалий час не призначають кримінальні справи до розгляду".

"У Харківському СІЗО №27 знаходяться 19 таких осіб, у тому числі 2 особи перебувають у СІЗО з 2002 року, 2 особи - з 2003 року, 4 особи – з 2004 року", сказав він.

Як пересвідчився міністр, "порушуються встановлені Кримінально-процесуальним кодексом терміни щодо подання до СІЗО довідок щодо набрання чинності вироків; призначення дати розгляду апеляції, що не має перевищувати 3 місяців; розгляду апеляції".

Тому Зварич ініціює внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу, передбачивши максимальний термін утримання під вартою підсудних.

Міністр також зазначив, що "оскільки Департамент з питань виконання покарань перебуває під юрисдикцією Кабміну, проблема його гуманізації залишається невирішеною".

Проте Зварич поки не ініціює переведення Департаменту під юрисдикцію Мін’юсту, хоча Україна і взяла на себе таке міжнародне зобов‘язання, а пропонує Мін’юсту здійснювати "заходи по гуманізації пенітенціарної системи".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування