Литвин не хоче, щоб ГУАМ плутали з островом

Субота, 28 травня 2005, 13:23
Посилення активності ГУАМ як міжнародної організації і розширення сфер її компетенції приведе до формування в Чорноморсько-Каспійському регіоні простору стабільності, демократії і стійкого розвитку.

Про це заявив голова Верховної Ради України Володимир Литвин на розширеному засіданні Бюро парламентської асамблеї ГУАМ у Ялті в суботу.

За словами Литвина, надання ГУАМ статусу спостерігача в Генеральній асамблеї ООН, активне співробітництво з ОБСЄ і США, участь представників Болгарії, Румунії й Угорщини в розробці проектів ГУАМ є "свідченням того, що за короткий час існування об'єднання його діяльність одержала широке міжнародне визнання".

У той же час, Литвин висловився за необхідність змінити назву організації ГУАМ.

"Думаю, що нам необхідно якнайшвидше знайти нову ємну назву нашого об'єднання. Назва ГУАМ, найбільшого стратегічно важливого острова Мікронезії, що належить США, більш ніж дивна для організації, що діє в іншій частині земної кулі", - сказав Литвин.

Литвин також підкреслив, що комітети, які створюються в рамках асамблеї з політичних, економічних і соціально-культурних питаннь повинні провести інвентаризацію проблем і визначити перелік питань, які необхідно вирішити.

Спікер відзначив, що необхідно створити спільну інформаційну стратегію з метою взаємодії з міжнародними парламентськими структурами. "Ми повинні вести діалог зі світом на одній мові - мові наших спільних інтересів", - підкреслив Литвин.

"Зближаючи наші народи, ми сприяємо взаємному проникненню і гармонійному співіснуванню різних цивілізацій - християнської й мусульманської", - сказав спікер. Литвин також запропонував створити науково-освітній інститут для вивчення мов
і культур країн, що входять в об'єднання.

"Проголосивши як національний пріоритет політику інтеграції в Європейський союз, Україна в той же час не повертається спиною до своїх друзів на сході і півдні", - підкреслив Литвин, нагадавши, що в країнах-членах ГУАМ проживає більше 64 млн. громадян.

На відкритті засідання Литвин також зачитав привітальне слово його учасникам від президента України Віктора Ющенка.

У ході засідання розширеного бюро учасники визначилися з керівництвом комітетів. Відповідно до прийнятого рішення комітет з політичних питань від України очолить народний депутат, глава комітету з іноземних справ Станіслав Сташевський.

У роботі другого засідання Міжпарламентської асамблеї (МПА) ГУАМ у Ялті беруть участь голови парламентів України Литвин, Грузії Ніно Бурджанадзе, Азербайджану Муртуз Наджаф Оглу Алескеров і Молдови Маріан Лупу.

Крім того, як почесні гості присутні голова сейму Латвійської республіки Інгріда Удре, перший заступник голови сейму Литовської республіки Чесловас Юршенас, заступник голови сенату Румунії Теодор Мелешкано, а також представники Росії, Польщі, Естонії і Білорусії.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування