Тарасюк радить не хвилюватися з приводу Євроконституції

Понеділок, 30 травня 2005, 14:40
Міністр закордонних справ Борис Тарасюк вважає, що результати референдуму у Франції загальмують процес подальшого розширення ЄС, але для України вони не мають безпосередніх наслідків.

Про це Тарасюк сказав на борту літака, на якому президент Віктор Ющенко прибув з офіційним візитом в Астану.

"Ця невдача на референдумі до певної міри загальмує подальші інтеграційні процеси, поглиблення інтеграції в рамках самого Європейського союзу", - сказав він.

При цьому Тарасюк висловив думку, що "результат референдуму у Франції не матиме безпосередніх наслідків для відносин України і Європейського союзу, хоча опосередкований вплив вони матимуть".

Тарасюк підкреслив, що Євросоюз, після невдалого референдуму у Франції, "буде більше стурбований тим, як відреагувати на нову ситуацію, і зрозуміло, що питання подальшого розширення відсуне на майбутнє".

"Я думаю, що це може опосередковано вплинути на початок переговорів з Туреччиною", - сказав міністр.

В той же час, на думку Тарасюка, "не варто драматизувати ситуацію, тому що ЄС існує в нинішніх рамках, доконституційних рамках. Він існує і розвивається, і його привабливість не зменшується через те, що він не вийшов на вищий рівень інтеграції, який передбачався Конституцією".

Кажучи про можливість подачі Україною заявки на членство в ЄС, Тарасюк підкреслив, що "це питання не пов'язане з результатами референдуму" у Франції.

"Подача заявки дуже серйозний крок, вона повинна ґрунтуватися на наших стабільних успіхах в економічній галузі, реформуванні економіки", сказав він.

На думку Тарасюка, "це може відбутися за наслідками діяльності уряду в другій половині цього року. Тоді ми зможемо робити вже прогнози наших дій".

Роблячи прогноз результатів майбутнього референдуму в Нідерландах, Тарасюк висловив думку, що "ситуація в Нідерландах відрізняється від ситуації у Франції, і здається, що вірогідність позитивної відповіді в Нідерландах є вищою, ніж у Франції".

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування