Фальсифікаторів виборів спочатку покарали, а тепер пробачать?

Понеділок, 30 травня 2005, 16:06
Верховна Рада у вівторок розгляне законопроект, що пропонує амністувати громадян, які порушили виборче законодавство в ході президентських виборів 2004 року.

Про це повідомив перший заступник голови парламенту Адам Мартинюк на прес-конференції у понеділок.

За словами Мартинюка, ці пропозиції вносяться "не стільки від представників нинішньої опозиції, скільки від представників нинішньої влади".

Говорячи про людей, які були засуджені за порушення виборчого законодавства, він відзначив, що "влада їх спочатку посадила, а їх близько 6 тисяч, а зараз шукає можливість як їх реабілітувати".

На думку Мартинюка, такі пропозиції підтримуватимуться представниками опозиції, оскільки більшість з тих людей, які понесли покарання за порушення виборчого законодавства, є "їхніми соратниками".

Кажучи про інформацію слідчої комісії з перевірки дотримання конституційних прав і свобод громадян, Мартинюк повідомив, що фракція СДПУ(о) запропонувала розглянути окремо питання про ситуацію в Ужгороді у зв'язку із затриманням екс-голови Закарпаття Івана Різака.

"Представники фракції СДПУ(о) пропонували розглянути це питання першим пунктом у вівторок, але ця пропозиція не одержала необхідної кількості голосів", - сказав він.

У той же час, Мартинюк допускає можливість ухвалення рішення окремо по роботі слідчої комісії і по ситуації в Ужгороді.

На його думку, доцільно розглянути всі ці питання саме в середу, "оскільки у вівторок можна почати з цього питання і нічим не закінчити".

Перший віце-спікер не виключив того, що Верховна Рада може ухвалити рішення, що стосується відставки прокурора Закарпаття і начальника закарпатського управління МВС, проте "вони будуть тільки побажаннями".

Мартинюк нагадав, що на даний час парламент не може вирішувати кадрові питання такого роду і може тільки направляти свої рекомендації.

Відповідаючи на питання, чи буде заблокована робота парламенту фракціями "Регіони України" і СДПУ(о), Мартинюк підкреслив, що "складно спрогнозувати, як поводитимуться депутати, оскільки складно спрогнозувати, як обговорюватиметься інформація слідчої комісії і питання про інцидент в Ужгороді, і які рішення будуть ухвалені".

Мартинюк також повідомив, що на середу заплановано розгляд законопроекту про внесення змін до Карно-процесуального кодексу, що надають право 150-ти депутатам брати на поруки затриманих громадян.

Він підкреслив, що цей законопроект пов'язаний зі звітом слідчої комісії.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування