Назарбаєв хоче Одеса-Броди і завод

Понеділок, 30 травня 2005, 20:35
Казахстан підтвердив готовність країни брати участь у продовженні будівництва нафтогону Одеса-Броди.

"Казахстан зацікавлений у продовженні цього нафтопроводу (Одеса-Броди) до Полоцька, а потім до Гданьска, щоб вийти на Балтику", - сказав Назарбаєв на прес-конфренції по закінченні переговорів із президентом України Віктором Ющенком.

За словами Назарбаєва, Казахстан висловив готовність "взяти участь у будівництві цієї частини нафтопроводу як власник частини акцій цього нафтопроводу".

"Ми зацікавлені в цьому абсолютно", - підкреслив він.

Назарбаєв відзначив, що "нафтопровід Одеса-Броди сам по собі нічого не вирішує".

"Він дає тільки можливість подати на нафтопереробні заводи України і Бєларусі нафту", - пояснив казахстанський президент.

Він також повідомив, що українська сторона звернулася до Казахстану з проханням про завершення будівництва 52 кілометрів трубопроводу "від дніпропетровської труби до станції Південний".

"Казахська сторона готова профінансувати і побудувати цей нафтопровід або створити спільне підприємство і побудувати термінал", - сказав він.

Крім того, за словами Назарбаєва, Казахстан зацікавлений у придбанні Одеського нафтопереробного заводу. "Одеський нафтопереробний завод - ми б були зацікавлені в його придбанні", - підтвердив Назарбаєв.

(Як відомо, зараз власником заводу є російський "Лукойл" - УП.)

Назарбаєв відзначив, що "Україна зацікавлена в постачаннях казахстанської нафти".

"У Казахстану є нафта, і ми можемо її постачати. Але ці питання потрібно вирішувати разом з Росією", - підкреслив Назарбаєв.

Новини-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...