Мороз прогнозує нову революцію

Вівторок, 31 травня 2005, 14:14
Якщо не буде проведено політичної реформи як найважливішої умови для перетворення України в розвинуту демократичну державу, в майбутньому слід очікувати нової помаранчевої революції.

Про це заявив голова Соціалістичної партії України Олександр Мороз, виступаючи на Дні України в німецькому Бундестазі, повідомляє прес-служба СПУ у вівторок.

"Україна сьогодні лише на початку демократичних перетворень. Створення громадянського суспільства, перетворення України в правову державу - поки що мета, рухатись до якої потрібно ще немало часу", сказав він.

На думку Мороза, найважливішою умовою досягнення цієї мети є "зміна системи влади, іншими словами - проведення політичної реформи, яка має відбутися".

"Інакше фіналом чинної ще системи влади буде нова помаранчева революція", наголосив Мороз.

Він також вважає помилкою бажання деяких представників влади внести зміни до ухвалених Верховною Радою змін до Конституції у грудня 2004 року.

"Для ревізії політреформи не існує юридичних, політичних та інших підстав, немає процедурних та інших можливостей. Реформа обов'язково буде здійснена. Політична мета реформи – демократія", підкреслив він.

За словами Мороза, "демократія як мета політреформи допоможе також вирішенню деяких міждержавних проблем, зокрема, гострої проблеми трудової міграції".

"Сьогодні це клопіт України, але не можна виключати, що, можливо, ця проблема буде гострою для Німеччини та інших європейських країн. Саме тому... нам необхідно укласти угоду про взаємне зобов’язання щодо працевлаштування трудових мігрантів, про спрощення їх умов пересування", додав він.

Голова СПУ зазначив, що Україна в цьому сенсі зробила відповідний крок, спростивши візовий режим. "Хотілося б бачити зустрічні кроки. Є ще низка питань, які треба вирішувати: соціальний захист трудових мігрантів, їх пенсійне забезпечення, права сімей тощо", підкреслив Мороз.

Як відомо, День України у Бундестазі було присвячено темі "Україна після виборів. 120 днів уряду Ющенка: перші підсумки та перспективи". Зокрема, були обговорені питання підсумків першого етапу діяльності нової влади, перспективи подальшого економічного розвитку України, перспективи взаємин України – ЄС.

Участь у ньому з української сторони, крім Мороза, взяли віце-прем’єр з питань євроінтеграції Олег Рибачук, депутати від УСПП і СПУ та експерти. З німецької сторони - віце-президент Бундестагу Сюзанна Кастнер, голова німецько-української парламентської групи Єлєна Хоффманн, професор Кельнського університету Герхард Сімон, радник з питань конституційного та адміністративного права в країнах СНД Бернхард Шльор.

"Українська правда"


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування