Росія розлютилася на Україну і не хоче ділити морський кордон, як при СРСР

Вівторок, 31 травня 2005, 18:07
Міністерство закордонних справ Росії заявляє, що позиція МЗС України ускладнює досягнення угоди по розмежуванню морських просторів Азовського і Чорного морів, а також правового статусу Керченської протоки.

Про це йдеться в коментарі МЗС Росії у вівторок.

Російські дипломати кажуть, що "у Москві викликає здивування повідомлення прес-служби МЗС України від 26 травня за підсумками чергових консультацій по розмежуванню морських просторів ..., у якому Росія обвинувачується в "неправовій і неконструктивній" позиції, а також у практиці подвійних стандартів у контексті підписаного нещодавно російсько-естонського договору про кордон".

"У дипломатичній практиці не прийнято коментувати поточну роботу експертів, а тим більше давати некоректні оцінки позиції іншої сторони", - зазначає російське МЗС.

МЗС Росії також зазначає, що "російська делегація веде переговори зі своїми українськими колегами, ґрунтуючись на двосторонньому договорі про співпрацю у використанні Азовського моря і Керченської протоки від 23 грудня 2003 року, що не оговорює зобов'язань встановлення держкордону в Керченській протоці...".

"Привселюдно заявлена позиція МЗС України ускладнює досягнення такої угоди", - підкреслюється в коментарі російського зовнішньополітичного відомства.

"У повідомленні МЗС України знову утримується вимога на адресу Росії визнати існування в радянські часи адмінкордону між РСФСР і УРСР по Керченській протоці... Стверджується, що саме цей принцип був узятий при розмежуванні морських просторів з Естонією", - говориться в коментарі.

МЗС Росії підкреслює, що "проведена "паралель" (з Естонією) є не інакше як свідомим перекручуванням фактів".

"Лінія розмежування між Росією і Естонією дійсно проходить по адмінкордону між колишньою РСФСР і колишньою Естонською РСР, але мова насправді йде про сушу", - роз'яснює міністерство.

"Що стосується розмежування морських просторів у Нарвській і Фінській затоках, то держкордон між Росією й Естонією за підписаним договором установлений по так званій серединній лінії, що відповідає міжнародному морському праву, а про якісь "колишні адмінкордони" не було і мови, оскільки відповідно до радянського законодавства міжреспубліканських кордонів по морю не існувало", - зазначає МЗС Росії.

Як відомо, у вівторок посол з особливих доручень МЗС України Олександр Купчишин висловив сподівання, що кордон з Росією в Азовсько-Чорноморській акваторії буде встановлено по адміністративних кордонах колишнього СРСР за аналогією з російсько-естонським кордоном.

"РІА Новости"

Читайте також:

Україна хоче розділити Керченську протоку, як при Радянському союзі


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування