Голова ЦВК не знає Конституції?

П'ятниця, 10 червня 2005, 13:56
Політики сприймають заяву голови Центрвиборчкому України Ярослава Давидовича про те, що наступні президентські вибори мають відбутися у січні 2010, як провокативну чи помилкову.

"Я розцінюю це як якесь непорозуміння. Бо 103 стаття Конституції дає чітку і однозначну відповідь, коли мають відбуватися вибори – в останню неділю жовтня п'ятого року повноважень президента. Тому абсолютно не має значення, коли президент набув повноважень і коли відбулася його інавґурація", вважає директор центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

Він наголошує, що п'ятий рік повноважень починається з січня 2009 року, а тому він не бачить ніяких розбіжностей між статтями закону про вибори і Конституцією.

Бі-Бі-Сі повідомляє, що "діячі команди президента не поділяють заяв Ярослава Давидовича і навіть радять не звертати на них уваги".

Представник фракції "Наша Україна" Борис Безпалий каже, що нинішній президент не повторить дій попереднього: "Чесно кажучи, вважаю питання не актуальним. Але я знаю, що Віктор Андрійович Ющенко не має наміру штучним способом затягувати своє перебування на посаді довше, ніж передбачено законом. Як це зробив Леонід Кучма, коли він обирався вперше у червні 1994 року, а потім тягнув усілякими способами і все ж таки зберіг повноваження більше п'яти років. Ющенко за посаду не чіплятиметься. Інше питання, що він може і, мабуть, буде балотуватися на другий термін, бо для цього у нього є всі підстави".

Один із лідерів СДПУ(о) Ігор Шурма переконаний, однак, що Ярослав Давидович не мав права виголошувати такі заяви, позаяк йдеться про його особисту точку зору, а не думку ЦВК, яка є колегіальним органом: "Я думаю, провокативна за своєю суттю заява Давидовича не даватиме спокою багатьом лідерам політичних партій і можновладцям. Чи це є застосування якоїсь технології - мені важко сказати. На мій погляд, нічого позитивного у цій заяві немає. Її мета – не дати можливості людям сконцентруватися на більш актуальних на сьогодні питаннях".

Однак, співрозмовники Бі-Бі-Сі припускають, що заяви голови ЦВК спричинять подальшу дискусію між політиками і кажуть, що, можливо, крапку у цій дискусії доведеться ставити саме Конституційному суду.

У четвер Ярослав Давидович заявив, що оскільки інавгурація Віктора Ющенка відбулася 23 січня 2005 року, то відповідно, наступні президентські вибори мають відбутися у січні 2010 року. Ярослав Давидович стверджує, що у виборчому законі немає чіткої вказівки про термін повноважень глави держави.

"Українська правда"

Читайте також:

Ющенко буде президентом до 2010, а не 2009


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:35
Франківщина, Черкащина, Київщина й Вінниччина: в ОВА розповіли про наслідки атаки
10:32
Молдова не підтверджує дані про проліт ракет своєю територією під час удару РФ по Україні
10:32
Сирський про "мобілізацію 500 тисяч": Після аудиту ця цифра суттєво зменшена
10:31
Каллас у двадцяту річницю вступу країни у НАТО закликала підтримати членство України
10:22
"Шоколадна" криза набирає оберти: як дефіцит какао у світі впливає на ціни
10:13
У шести областях пошкоджено енергетичну інфраструктуру – Шмигаль
Усі новини...