Газ подорожчає на чверть, а росіяни хочуть великий викуп

П'ятниця, 10 червня 2005, 17:20
Ціна на природний газ для населення України протягом 2005 року може зрости на 25% у порівнянні з нинішньою.

Як повідомив представник НАК "Нафтогаз України", відповідне обґрунтування компанія направила в Національну комісію регулювання електроенергетики (НКРЕ), яка встановлює граничні ціни на реалізований підприємствами НАКу природний газ.

Раніше перший заступник міністра палива й енергетики, голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Івченко заявив, що для того, щоб уникнути різкого одномоментного подорожчання газу для населення необхідно поетапно підвищувати ціни на газ.

Він відзначив, що нинішній рівень цін, що не переглядався протягом останніх семи років, не покриває витрат нафтогазовидобувних підприємств "Нафтогазу України", які добувають газ, що реалізується населенню.

Собівартість видобутку 1 тис. кубометрів газу в середньому по підприємствах НАК складає близько 127 грн., тоді як його реалізаційна ціна для таких підприємств - близько 112 грн. за 1 тис. кубометрів.

Ціни на природний газ для населення в Україні на даний час одні з найнижчих у світі. Зокрема, у Білорусії ціна на газ для населення складає більш $40 за 1 тис. кубометрів, в Азербайджану - близько $48 за 1 тис. кубометрів, у Казахстану - близько $70 за 1 тис. кубометрів, у Молдавії - близько $120 за 1 тис. кубометрів.

Тим часом "Газпром" наполягає на експортній ціні оплати 7,8 млрд. куб. м газу, "зниклого" у підземних сховищах газу (ПСГ) в Україні, повідомив на прес-конференції в п'ятницю заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв.

"Тому що цей газ призначався для експорту, перша наша пропозиція - ціна повинна бути експортна", - сказав він.

"Поки ми чекаємо реакції української сторони, тому що газ не може бути куплений за тією ціною, за якою заманеться", - відзначив Медведєв.

У той же час він підкреслив, що "жодного ризику невиконання міжурядових угод (про постачання газу з РФ у напрямку України ) немає і бути не може".

Наразі йдуть переговори про ціну для України російського газу на 2006 рік.

Як повідомлялося раніше, на початок осінньо-зимового сезону 2004-2005 року в ПСГ України зберігалося 7,8 млрд. куб. м. газу "Газпрому". Відповідно до балансу газу було заплановано до добору 3,5 млрд. куб.м.

З 13 жовтня 2004 року по 22 березня 2005 року "Газпром" направив українській стороні 40 заявок на добір свого газу з українських ПСГ для постачань по експортних контрактах. Однак жодна з цих заявок українською стороною не була задоволена.

Виходячи з ціни на газ, що поставляється Україні в поточному році як плата за транзит російського газу в Європу, вартість 7,8 млрд. куб. м. газу складе близько $390 млн., а виходячи із середньої ціни газу за 2004 рік, поставленого в Європу, - близько $608 млн.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

РОСІЯ ОБІЦЯЄ ПІДВИЩИТИ ЦІНУ ЗА ГАЗ УТРИЧІ. І пропонує викупити зникле пальне

Кучма підставив Тимошенко


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування