Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У РНБО видно лише Порошенка як противагу Тимошенко

Понеділок, 13 червня 2005, 14:36
Після ста днів роботи Ради національної безпеки й оборони казати про ефективність діяльності цього органу ще зарано, вважають політологи.

Такий висновок зробили експерти, відповідаючи на питання Центру досліджень політичних цінностей: "Як ви можете прокоментувати результати перших ста днів діяльності РНБОУ?"

"Секретаріат РНБО витратив ці сто днів лише на самоорганізацію й власне поки що оцінювати будь-яку діяльність РНБО або з негативної, або з позитивної сторони, особливих підстав немає", - вважає президент Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв.

На його думку, серед продуктивних заходів РНБО можна згадати лише кілька засідань, пов'язаних, зокрема, з паливною кризою й відпрацьовуванням стратегії щодо ЄЕП. "Ми сьогодні є свідками перехідної концептуальної кризи РНБО", заявив він.

У свою чергу керівник соцслужби "Український барометр" Віктор Небоженко відзначає, що "у РНБО, швидше, можна побачити тільки роль Порошенка, а як великий потужний державний орган РНБО ще не відбулася". Небоженко підкреслив, що "відбувається подальше з'ясування її (РНБО) ролі стосовно Кабінету міністрів і секретаріату президента".

"Ще не ясно, яке місце вона (РНБО) буде займати в конституційній структурі країни. Якщо секретаріат залишається чисто штучним утворенням, і він не повинен повторити долю адміністрації президента, то РНБО має всі конституційні підстави стати потужним великим центром", - вважає Небоженко.

"Поки я бачу особисту активність Петра Порошенко й поки ми не бачимо тієї організації, що могла б повною мірою впливати на питання національної безпеки України", - відзначив Небоженко.

В той же час директор Інституту національних стратегій Костянтин Бондаренко вважає, що перші сто днів роботи РНБО продемонстрували, що президент вирішив створити якусь противагу Кабінету міністрів у вигляді РНБО, і йому це вдалося, "якщо не на рівні двох інститутів, то на рівні двох особистостей - Порошенко й Тимошенко".

На думку Бондаренка, за час функціонування нової РНБО жодного реального рішення прийнято не було. Він підкреслив, що РНБО не дала оцінки жодній з гучних справ, які підривають національну безпеку України, таким як "справа Мельниченка, справа Березовського, справа, що стосуються приватизації окремих підприємств".

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування