Депутати хочуть контролювати "прослушку"

Понеділок, 13 червня 2005, 14:48
Народні депутати пропонують встановити контроль за тими службами, які здійснюють перехоплення телекомунікацій.

Про це йдеться в законопроекті "Про перехоплення телекомунікацій", який розроблено "нашоукраїнцем" Валерієм Лебедівським у співавторстві з Олександром Єдіним, Орестом Климпушем та Андрієм Шкілем, повідомляє прес-служба "Нашої України".

Норми проекту передбачають громадський контроль за тими службами, які будуть здійснювати перехоплення телекомунікацій; при цьому спеціальний уповноважений орган визначатиметься президентом.

Згідно із законопроектом, дозвіл на прослуховування даватиме суддя, термін перехоплення не буде перевищувати два місяці та застосовуватиметься виключно до фізичних осіб, що підозрюються у скоєнні або організації тяжких та особливо тяжких злочинів.

Відповідно до законопроекту, по закінченні процедури перехоплення ці особи будуть поінформовані щодо термінів та змісту інформації. Крім того, омбудсмен публікуватиме щорічну статистичну звітність про перехоплення телекомунікацій у ЗМІ.

"Права людини, свобода спілкування для нас – не просто абстрактні поняття, вони мають бути захищені від зловживань та гарантовані законом", – говорить автор законопроекту.

Водночас Лебедівський закликав розробників альтернативного варіанту цього законопроекту до публічної дискусії.

Основні відмінності змісту цього законопроекту, ініціатором якого стали силові структури, є закріплення існуючого порядку, згідно з яким спецслужби "прослуховують усіх і постійно".

За словами Лебедівського, цей законопроект не містить жодних ефективних механізмів контролю з боку суспільства, дозволяє здійснювати суцільний моніторинг і зобов’язує операторів встановлювати устаткування для моніторингу власним коштом.

"Появу другого законопроекту, присвяченого перехопленню телекомунікацій, в якому відсутні гарантії того, що в цій сфері не буде зловживань, я розцінюю як спробу наступу на права людини", – зазначає депутат.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...