Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Російський газ таки знайшли в Україні

Понеділок, 13 червня 2005, 21:13
НАК "Нафтогаз України" документально підтвердила, що за станом на 15 квітня 2005 року в українських підземних сховищах газу знаходилось більше 9 млрд. кубометрів природного газу, у тому числі 7,79 млрд. кубометрів, які належать російському АТ "Газпром".

"Ми дійсно підтверджуємо, що такий газ є, і в найближчі дні ми підпишемо акт звірки між "Нафтогазом України" й "Газпромом", - сказав заступник голови правління "Газпрому" Олександр Рязанов на прес-конференції в Києві в понеділок.

Він відзначив, що представники "Нафтогазу України" у ході переговорів у понеділок представили російській делегації ряд документів, зокрема, митні декларації на накачування й відбір газу із ПСГ України, а також акт звірки між "Нафтогазом України" й "Укртрансгазом", що експлуатує ПСГ.

Рязанов підкреслив, що пропонований НАКом режим відбору цього обсягу газу з ПСГ, а саме - по 1,75 млрд. кубометрів протягом четвертого кварталу 2005 й 2007 років і першого - 2006 й 2008 років є "неприйнятним на сьогоднішній день" для "Газпрому".

"Ми домовилися, що проведемо переговори про можливі варіанти використання цього газу. Для нас найбільш прийнятний варіант - це реалізація цього газу для споживачів України, або віддати його цього року в рахунок транзитного газу", - сказав заступник голови правління "Газпрому".

"Ми не визначили регламент використання цього газу: або його передачі НАКу, або продажу, або в рамках заліку при поставках транзитного газу. Ми домовилися серйозно попрацювати на ці теми", - сказав інший заступник голови правління "Газпрому", гендиректор ТОВ "Газекспорт" Олександр Медведєв.

Заступник голови правління "Нафтогазу України" Юрій Немченко у свою чергу відзначив, що НАК вважає виконаними взяті на себе зобов'язання по транзиті російського газу через територію України.

Начальник департаменту співробітництва з Російською Федерацією в нафтогазовому комплексі "Нафтогазу України" Антоніна Марченко сказала, що створена за підсумками переговорів спільна робоча група протягом найближчого місяця доробить контракти, які "вирішать і проблему відбору газу в 2005 й 2006 році".

Немченко також розповів, що "Газпром" не пред'являв претензій до "Нафтогазу України" через неможливість вибрати додатковий обсяг природного газу з українських підземних сховищ у лютому-березні поточного року. "Ні однієї претензії за перший квартал з російської сторони до нас не було", - сказав Немченко.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування