Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна стане регіональним "гегемоном" з постачання нафти замість Росії?

Середа, 15 червня 2005, 13:50
Якщо Україні вдасться запустити нафтопровід "Одеса-Броди", то вона може стати "гігантським коридором постачання енергетичної сировини" між Середземномор'ям і Балтикою і позбутися "тотальної" енергозалежності від Росії.

Про це пише французька газета "Le Mond", повідомляє Инопресса.

За даними журналістів видання, цю проблему, зокрема, обговорювала з міністром внутрішніх справ Франції Домініком де Вілльпеном прем'єр-міністр Юлія Тимошенко під час свого візиту в цю країну.

"До "помаранчевої революції" планувалося, що по цьому трубопроводу російська нафта буде надходити до Чорного моря, потім до Середземного через Босфор", пише видання, відзначаючи, що "значення нафтопроводу змінилося після приходу до влади нової команди".

"У майбутньому трубопровід "Одеса-Броди" буде транспортувати нафту з Казахстану до чорноморського узбережжя (до Новоросійська на російській території, звідки нафта може транспортуватися в Одесу), потім у польський порт Гданьск", пише "Le Mond".

Також журналісти пишуть, що нафтопровід "вимагає модернізації", відзначаючи, що "український президент Віктор Ющенко одержав підтримку цього проекту від свого казахського колеги Нурсултана Назарбаєва".

Газета називає каспійський регіон місцевим "Кувейтом" і відзначає, що "запаси нафти в каспійському басейні оцінюються в 30-70 млрд. барелей (проти 150-250 млрд. у Саудівській Аравії)".

Однак журналісти вважають, що головною проблемою України, яка, як і Грузія, прагне знизити свою енергетичну залежність, залишається питання постачання нафти на світові ринки, "обійшовши російську гегемонію на нафтопроводи".

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування