Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Іраку звільнено українця з в'язниці Абу-Граїб

Середа, 15 червня 2005, 14:59
Ірак 4 червня звільнив громадянина України Вахіда Таху Хану через відсутність доказів його провини після 4-місячного утримання у в'язниці Абу-Граїб.

Про це повідомила прес-служба Міністерства закордонних справ, передають Українські Новини.

За даними прес-служби, військова поліція багатонаціональних сил в Іраку заарештувала Таху Хану 18 лютого в місті Бейджа (близько 200 км від Багдада) за підозрою в причетності до повстанського руху.

Після одержання інформації про арешт українця посольство України в Іраку звернулося в МЗС цієї країни й посольство США в Багдаді з вимогою повідомити причину арешту й обвинувачення, висунуті заарештованому.

У разі відсутності в діях Таху Хани складу злочину, українське посольство просило ці відомства посприяти його звільненню.

За даними прес-служби, надалі посольство підтримувало постійний зв'язок із зовнішньополітичним відомством Іраку й дипломатичною місією США з цього питання.

Після розгляду справи Таху Хани не було виявлено жодного свідчення його протиправної діяльності.

Після звільнення українця він був доставлений в українське посольство.

Раніше українська влада жодного разу не повідомляла про затримання цього громадянина України і його утримання в іракській в'язниці.

З вересня 2003 по червень 2004 року у в'язниці Абу-Граїб утримувалися українські моряки Микола Мазуренко й Іван Сощенко, які були засуджені в Іраку до 7 років в'язниці за контрабанду нафтопродуктів.

У США над військовими-охоронцями в'язниці Абу-Граїб проходить судовий процес за фактами катувань ув'язнених.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування