Тимошенко не піде в опозицію, бо "втомилася воювати"?

Середа, 15 червня 2005, 20:15
Політолог Дмитро Видрін вважає, що незабаром в Україні може виникнути "справжня опозиція", можливо, з числа людей, які знаходяться зараз у владі.

Про це він сказав в інтерв'ю "Столичним новинам" у середу.

"Справді лідерів ми будемо визначати не на цих виборах, а на наступних. Подивимося, які партії будуть займатися навчанням своїх кадрів, створювати свої аналітичні центри, співпрацювати з європейськими країнами. Лідери таких партій і будуть складати в майбутньому кістяк як влади, так і опозиції", відзначив політолог.

На питання, чи бачить він нинішнього прем'єра Юлію Тимошенко в опозиції, Видрін відповів, що "Юлія Володимирівна за десять років втомилася воювати і їй значно більше хочеться конструктиву, ніж нескінченних боїв, партизанських рейдів, опонування всім і вся. Тому ні політично, ні психологічно вона, мені здається, не збирається в опозицію".

Коментуючи інформацію про нібито запропоновану Ющенком відставку Тимошенко, політолог відзначив, що "психологічно вибухи емоцій, взаємні психологічні уколи, різкі висловлення можна легко пояснити — усі люди. Але технологічно розрив Ющенка і Тимошенко — це розрив не просто особистостей, а всієї владної-урядової коаліції. І якби він відбувся, те це спричинило б політичну, економічну і соціальну кризи небаченого масштабу".

"Це розуміють і Ющенко, і Тимошенко. Тому технологічно ніхто з них не піде на такий розрив. Для цього вони досить відповідальні люди", додав він.

Видрін також вважає, що в нинішньої влади є "гарний шанс на створення могутньої владної коаліції з нормальними цілями і здоровими інтересами".

При цьому він відзначив, що "в основі попередньої владної коаліції лежали загальна мета і загальний інтерес — якнайбільше вкрасти. І це сильно зближало її учасників".

"Сьогодні в тих, хто прийшов у владу, є інша загальна мета: не допустити остаточного розкрадання країни і вийти з моделі корупційного існування у модель нехай не найбагатшої, але країни, яка дотримується європейських стандартів,".

На питання про його ставлення до того, що Ющенко може очолити виборчий список НСНУ Видрін відповів, що "правові колізії вже пояснені: партія не може бути імені президента, але цілком може бути партією підтримки президента. А от політичні колізії неминучі. Оптимальний варіант, коли президент підтримується партією, але не є її членом".

Говорячи про нинішню опозицію, Видрін відзначив, що
"якщо в основі владної коаліції лежать загальні цілі й інтереси, то в основі опозиційних коаліцій лежить одномоментне бажання вижити методом додавання свого сумарного політичного капіталу".

Крім того, на думку політолога, "нинішні опозиційні партії замінили свій інтелектуальний потенціал на адміністративний".

"У них немає яскравої команди — ні політичної, ні інтелектуальної. Швидше за все, сумарна вага нинішньої опозиції на виборах буде незначною. Це додавання не нескінченно великих, а скоріше — нескінченно малих чисел", сказав він.

На питання про те, чого більше в роботі уряду за кілька місяців його діяльності — позитиву чи негативу, Видрін відповів, що "уряд балансує на точці вибору, після якої можна очікувати або оглушливого успіху, або, навпаки, невдачі, яка може оглушити ще більше".

"У зв'язку з цим мені здається, що уряд занадто захопився кількісними показниками на шкоду їхній якості", підсумував політолог.


Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування