Англійський експерт вважає, що влада налякала інвесторів

Четвер, 16 червня 2005, 11:31
Чинна українська влада своїми діями дещо налякала інвесторів, охочих вкладати гроші в Україну.

Про це напередодні саміту Світового економічного форуму в Києві в інтерв'ю українській службі Бі-Бі-Сі
заявив британський експерт Джеймс Шерр.

Він зазначив, що причиною занепокоєння інвесторів є не лише дії на ринку пального, які були розкритиковані багатьма оглядачами як неринкові, але й загальна невизначеність.

Раніше Шерр заявляв, що ця невизначеність є сигналом для західних інвесторів, що думати про інвестиції в Україну можна лише після парламентських виборів 2006 року.

Водночас він зауважив, що ця заява – його особиста точка зору, а "інвестори будуть дивитися на умови".

"Але те, що вони бачать зараз, призводить до занепокоєння. Вони бачать відсутність стратегії, вони бачать знакову для питання прав власності тему реприватизації, де немає єдності між президентом, прем'єр-міністром та основними політичними гравцями", - сказав Шерр.

За словами Шерра, він не дозволяє собі "бути надто розчарованим в Україні".

"Україна – це не Польща. Коли Україна йшла шляхом революції, в неї не було таких переваг як потужна еліта, громадянське суспільство, традиції середнього класу, тож і очікування мали би бути реалістичними. Я трохи розчарований тим, що український уряд рухається в непослідовному та суперечливому напрямку, що від початку не було закладено системності і ясності", - зазначив експерт.

"І доки це триває, існує ризик, що стосовно України на Заході розвинеться ставлення на кшталт "поживемо-подивимося", а Україні цього зараз не потрібно. А якщо ці проблеми поглибляться, може з'явитися ризик, що на Заході розпочнеться нова хвиля несприйняття України, проти чого Україна не зможе нічого вдіяти", - наголосив Шерр.

Неринкові кроки уряду, на думку Шера, спричинили й ненадання Україні Євросоюзом статусу країни з ринковою економікою.

Разом з тим Шерр зауважив, що в питанні лібералізації візового режиму між Україною та Євросоюзом майже не залишилося перепон.

"Візовий режим між Україною та ЄС є принизливим і ганебним. Він очолює список того, що має бути в першу чергу змінено в взаєминах між Україною та Євросоюзом. Слід віддати належне Єврокомісії, яка це зрозуміла і цього літа надасть пропозиції щодо лібералізації візового режиму на розгляд Ради міністрів", - сказав експерт.

"І коли дійде до серйозних дискусій, більшість змін має бути зініційована ЄС, але деякі мають бути зроблені самою Україною. Має бути угода про реадмісію, щодо якої в України зараз є певні застереження", - додав він.

"Має бути більш потужний митний режим і тут вже спостерігаємо помітний прогрес в роботі прикордонників та митників, як і подолання корупції. Гадаю, перепони, що залишилися – несерйозні", - вважає Шерр.

Щодо швидкої інтеграції України до НАТО він назвав такі перспективи надзвичайно гарними. При цьому він підкреслив необхідність реформи безпекового сектора.

Шерр вважає, що негативним тут є те, що нова українська Служба безпеки надто замкнула на собі владу, а нова РНБО, натомість, є неспроможною бути координуючим безпековим органом, зазначає Бі-Бі-Сі.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
Усі новини...