Ющенко погодився на ЄЕП. І доручив готуватися до СОТ

Четвер, 16 червня 2005, 16:06
Україна братиме активну участь у формуванні ЄЕП, основною метою якого є створення зони вільної торгівлі.

Про це йдеться у постанові, яку підписав президент Віктор Ющенко про введення у дію рішення РНБО "Про формування Єдиного економічного простору", повідомляє прес-служба президента у четвер.

Відповідно до постанови, "основною метою участі України у формуванні та функціонуванні Єдиного економічного простору (далі - ЄЕП) створення зони вільної торгівлі без вилучень та обмежень відповідно до статті 2 Угоди про формування Єдиного економічного простору, ратифікованої Законом України від 20 квітня 2004 року".

Крім того, документ постановляє "визнати за необхідне забезпечення при формуванні ЄЕП відповідності укладених в рамках цього процесу міжнародно-правових документів нормам і принципам Світової організації торгівлі, а також вимогам, що випливають з інтеграції України до Європейського Союзу".

Ющенко також дав доручення Кабміну в місячний строк "забезпечити підготовку до підписання пакета документів щодо спрощення переміщення громадян через кордони між державами – учасницями Угоди про формування ЄЕП".

Також він доручив підготувати "проект пропозицій української сторони щодо реалізації в рамках ЄЕП проектів, зокрема стосовно розвитку інфраструктури, у космічній галузі, галузі авіабудівної промисловості, транспортного та важкого машинобудування, а також у сфері гуманітарного співробітництва".

"Контроль за виконанням цього Указу покласти на секретаря РНБО", говориться у постанові.

Крім того, Ющенко затвердив План невідкладних заходів щодо активізації участі України у формуванні ЄЕП, у якому йдеться про "активізацію роботи з узгодження першочергових міжнародно-правових документів з питань створення зони вільної торгівлі в рамках ЄЕП...".

Водночас у середу Ющенко підписав указ про введення в дію рішення РНБО "Про заходи щодо забезпечення вступу України до Світової організації торгівлі", яким доручив до 30 вересня завершити переговори по вступу України до СОТ.

Зокрема, у документі сказано про необхідність до 30 вересня "завершення переговорного процесу з державами – членами Робочої групи з розгляду заявки України про вступ до СОТ", а також "приведення національної системи стандартизації у відповідність із нормами СОТ та приведення у відповідність політики державної підтримки сільського господарства та інших галузей економіки".

Крім того, Ющенко доручив Кабміну "забезпечити підготовку та подати в тижневий строк на розгляд Верховної Ради проекти законів, спрямованих на гармонізацію національного законодавства з нормами та принципами СОТ".

Президент також постановив "внести пропозиції щодо оновлення персонального складу делегації України на переговорах зі вступу до СОТ, передбачивши при цьому збереження основної частини нинішнього складу цієї делегації", а також "вжити заходів щодо відновлення роботи Митно-тарифної ради України, Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...