Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенку не забороняється йти в депутати

Четвер, 16 червня 2005, 17:06
Законодавство не забороняє президенту Віктору Ющенку брати участь в парламентських виборах на чолі своєї партії чи блоку.

Про це заявив керівник юридичного управління центрального виконкому партії "Народний Союз Наша Україна" Олег Бойко, повідомляє прес-служба партії.

За його словами, "Правовий статус президента України у виборчому процесі регламентований Конституцією України, зокрема, ст. 102 – 103 розділу V, частково законами "Про державну службу України", "Про вибори народних депутатів України", "Про політичні партії в Україні" та іншими нормативними актами.

Бойко зазначає, що вони не містять положень, які б забороняли президенту брати участь у парламентських виборах, тому "картина правового обґрунтування можливості очолювання виборчого списку президентом базується на положеннях Основного закону та логіці вищезазначених нормативних актів".

"У статті 103 розділу V Конституції України сказано, що президент України не може мати іншого представницького мандата, обіймати посаду в органах державної влади або в об'єднаннях громадян", - зазначив Бойко.

"З точки зору українського законодавства політичні партії підпадають під визначення "об’єднання громадян", але обіймати посаду і долучатися до справ партії – різні, з точки зору Конституції, види діяльності. Відповідно, президент має право на громадсько-політичну діяльність і може бути членом партії",– зазначив він.

"У законодавстві відсутні вказівки на те, що главі держави забороняється бути кандидатом у народні депутати", - наголосив Бойко.

"Стаття 42 Закону "Про вибори народних депутатів України" передбачає, що громадянин України має право бути обраним депутатом, може дати згоду балотуватися кандидатом у депутати від партії (блоку). Отже, не існує нормативних перешкод для того, щоб президент України очолив партійний виборчий список як почесний голова партії", – наголосив головний юрист Центрального виконкому НСНУ.

Раніше лідер УНП Юрій Костенко заявив про те, що президент не має права очолювати виборчий список коаліції на парламентських перегонах.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:42
Дуда: Головування Польщі в ЄС зосередиться на відбудові та євроінтеграції України
00:04
"Боруссія" здолала "ПСЖ" у першому півфінальному матчі Ліги чемпіонів
23:54
Новини економіки 1 травня: У США заборонили імпорт російського урану, кожен десятий бізнес у Польщі - український
23:50
Е-кабінет військовозобов’язаних запрацює 18 травня
23:33
фото, відеоУ Тбілісі поліція знову жорстко розганяє протест проти закону про "іноагентів"
23:25
оновлено, відеоРосія атакувала балістикою сортувальне депо "Нової пошти" в Одесі, є постраждалі
23:18
фотоНа виставці "трофейної техніки НАТО" в Москві показали всюдихід із прапором нейтральної Австрії
23:06
Німеччина запускає нову грантову програму для українського бізнесу
22:33
США підтвердили, що Росія використала заборонену хімічну зброю проти ЗСУ
22:26
фото, відеоКонгресвумен Грін висміяли через кепку з гаслом MUGA – "Повернімо Україні велич"
Усі новини...