Кваснєвський хоче, щоб з Україною поводилися в ЄС як закохані

П'ятниця, 17 червня 2005, 11:14
Президент Польщі Александр Кваснєвський закликає Європейський союз продовжувати політику розширення й бути відкритим для членства України.

Про це він сказав на прес-конференції після засідання міжнародного інвестиційного форуму "Позачерговий круглий стіл, присвячений Україні" у Києві 16 червня.

"Розширення і, особливо, його наступна стадія, включаючи Україну, - це унікальний шанс для Європи", - сказав Кваснєвський.

Він закликав Євросоюз залишати відкритими двері для нових країн, згадавши Україну, Молдову й Балканські країни.

"Я дуже турбуюся через ці зачинені двері, звичайно... тримайте двері абсолютно відкритими", - сказав він.

Кваснєвський не раз у своїх виступах повторював цю тезу, адресуючи її саміту ЄС, що почався в Брюсселі (Бельгія).

Польський президент аргументував своє лобіювання України тим, що історично й культурно вона є частиною Європи, а із практичної точки зору важливі її 50 мільйонів освічених людей, об'ємний ринок і географічне положення, важливе з погляду безпеки.

"Мир у Європі залежить від України", - сказав Кваснєвський.

Він сказав, що як і у випадку з Польщею, питання прийняття в ЄС - це не повернення в Європу, тому що і Україна, і Польща і так європейські країни.

Він сказав, що провал європейської конституції на референдумах у Франції й Нідерландах - це європейська криза середнього віку, але розширення - це все одно найкраща ідея для Європи.

Він також пояснив провал цих референдумів недооцінкою важливості безпеки в західноєвропейських країнах.

Він порівняв взаємини "старих" членів Євросоюзу з людьми "після 50 років спільного шлюбу", а молодих – " членів, що тільки вступили в ЄС " - із "закоханими".

"Може, це наївно, але краще бути закоханими, ніж стомленими від 50 років шлюбу", - сказав він, підкресливши, що не має на увазі свій особистий досвід.

Кваснєвський вважає, що Україна вже зробила "дуже важливу річ під час помаранчевої революції, коли український народ боровся за гідність і за своє майбутнє".

"Це український внесок не тільки в історії регіону, це величезний внесок у дуже довгу європейську історію", - зауважив польський президент.

На думку Кваснєвського, ці завоювання потрібно розвивати. За його словами, 6 місяців Ющенка були успішними, показавши "гарні макропоказники і збільшення інвестицій".

Кваснєвський нагадав про фінал конкурсу "Євробачення", що пройшов в Україні. "Зараз нам потрібний вже не стільки конкурс "Євробачення", скільки конкурс бачення Європи. І Україна тут теж може зробити свій внесок", - відзначив президент Польщі.

"Українська правда", Українські новини


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування