Тимошенко будуватиме новий газовий коридор. "За будь-якої погоди"

П'ятниця, 17 червня 2005, 12:35
Прем’єр Юлія Тимошенко закликає інвесторів долучитися до добудови нафтогону "Одеса-Броди" і взяти участь у створенні нового газового коридору через Чорне море.

Про це вона сказала, виступаючи перед учасниками економічного форуму в Києві.

"Нам потрібно добудувати нафтопровід "Одеса-Броди-Гданськ-Плоцк", і ми тих, хто бажає долучитися до цього проекту, запрошуємо", - заявила прем’єр.

Тимошенко зазначила, що паливно-еенргетичний комплекс тісно пов’язаний з отриманням Україною енергетичної незалежності.

"90% залежність України по нафті, 80% - залежність по природному газу, 100% - по ядерному паливу для атомних електростанцій від Російської Федерації. Ми поважаємо Росію, цінуємо партнерські стосунки з Росією, готові будувати стратегічну співпрацю з Росією, але енергетична незалежність – це є питання національного пріоритету для України", - зазначила Тимошенко.

"І тому ми зробимо все для того, щоб у нас питання енергетичної незалежності було вирішено в найближчі роки роботи нової влади", - наголосила прем'єр.

Вона розповіла про проект повної реконструкції і модернізації теплових електростанцій з розрахунком на те, щоб головним паливом на них було вугілля, якого "в Україні більш ніж достатньо".

"Україна має прекрасні природні поклади уранових руд і цирконію. Ми можемо повністю робити своє ядерне паливо на території України з нашими партнерами, які готові до того долучитися. Враховуючи те, що ядерна енергетика при правильному підході до питання може повністю забезпечити енергетичну незалежність України, то ми будемо робити акцент на розробці саме ядерної енергетики", - зазначила Тимошенко.

Вона також сказала, що Україна здійснюватиме проекти по побудові нових нафтопереробних заводів, наголосивши, що сьогодні всі заводи орієнтовані на російську нафту.

Прем’єр відзначила, що в цій галузі є "колосальні можливості для співпраці".

Торкаючись теми постачання газу, Тимошенко вказала, що Україна теж тут "повністю залежна від Росії".

"Але є доведені запаси в Туркменістані і в Ірані. Я знаю, що є політичні питання, і це не прості питання, але ми сьогодні збираємо команду всіх зацікавлених компаній, які готові розбудовувати разом з нами нові газотранспортні магістралі", - сказала Тимошенко.

"Ви знаєте, Росія має газотранспортний провід "Голубий потік", який проходить через Чорне море до Турції. Ми маємо наміри мати аналогічний через Чорне море транзитний газовий коридор, але з трошки іншим наповненням – це може бути туркменський та іранский природний газ", - зазначила прем’єр.

Вона наголосила, що це "проекти майбутнього", "цікаві не тільки Україні", але й з "певною диверсифікацією постачання енергоносіїв в Європу".

"Я закликаю вас звернути увагу на ці проекти і стати партнерами України в цих проектах, враховуючи, що ми за будь-якої погоди ці проекти будемо робити в Україні", - підкреслила Тимошенко.

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News