Україна залишить Росію без електрики?

П'ятниця, 17 червня 2005, 18:02
Україна може відмовитися від експорту електроенергії до Росії через низьку вартість постачання.

Про це повідомив журналістам міністр палива і енергетики України Іван Плачков.

За його словами, сторони ведуть переговори про підвищення ціни на експортну електроенергію. "Якщо ми знайдемо ціну, яка задовільнить обидві сторони, контракт буде продовжений, якщо ні - експорт до Росії буде припинений", - сказав він.

За словами Плачкова, нині Україна розвиває свій експортний потенціал. Зниження обсягів постачання української електроенергії на експорт цього року не очікується, навіть якщо НАЕК "Енергоатом" і "Інтер РАТ ЄЕС" (дочірня компанія РАТ ЄЕС і "Росенергоатому") не домовляться про збільшення вартості енергії, яка експортується до Росії, вважає він.

Зокрема, в 2005 році підписані контракти з Румунією на експорт близько 15 млн кВт/год. електроенергії на місяць, і цей обсяг планується збільшувати. Після успішного експерименту з перетоку української електроенергії в Білорусію (11 червня) сторони розпочали опрацювання комерційного контракту.

Як повідомив Плачков, нині проробляються великі інвестиційні проекти, зокрема, реконструкція лінії електропередачі (750 кВ) Південно-Українська АЕС - Ісакча (Румунія) - Варна (Болгарія) для можливого збільшення постачання електроенергії до Румунії і постачання електроенергії до Болгарії. Продовженням цього проекту можуть бути постачання електроенергії до Туреччини (прокладка кабеля через дно Чорного моря).

УНІАН


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування