У Ющенка нема списку на реприватизацію, а Кінах обіцяє план приватизації

П'ятниця, 17 червня 2005, 20:44
Списку українських підприємств на реприватизацію не буде.

Про це заявив президент Віктор Ющенко журналістам у Києві в п'ятницю в кулуарах "міні-Давосу".

"Не буде списку. Як можна дати список, коли немає судового рішення", - підкреслив президент.

Раніше Ющенко повідомляв про наявність певного списку з 29 підприємств, у відношенні яких може бути ініційована процедура повторної приватизації.

Однак 16 червня Ющенко, голова Верховної Ради Володимир Литвин і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко підписали меморандум про гарантії прав власності і забезпечення законності при їхній реалізації, що припускає вирішення приватизаційних суперечок тільки в судовому порядку або шляхом підписання мирових угод.

У той же час, перший віце-прем'єр Анатолій Кінах заявив, що уряд готує рішення про зняття з другого півріччя 2005 року мораторію на приватизацію стратегічних підприємств.

"Буде затверджений конкретний план приватизації на 2005-2006 роки, включаючи Одеський припортовий завод, "Укртелеком", НПО "Машпроект-Зоря". Але це питання не розглядається в площині прискореної приватизації", - сказав він.

За його словами, мова йде про реалізації дуже серйозного комплексу заходів з передприватизаційної підготовки, підвищенням ліквідності і конкурентноздатності підприємств.

"Стосовно кожного стратегічного підприємства необхідно провести глибокі техніко-економічні обґрунтування, проаналізувати вплив приватизації на національну безпеку - це серйозний процес. Можливо, на якомусь етапі держава буде приймати рішення, що його не можна приватизувати, що це не відповідає національним інтересам або кон'юнктурі світового ринку", - сказав Кінах.

Віце-прем'єр підкреслив, що в кожному окремому випадку буде прийматися "окреме індивідуальне рішення".

Коментуючи згадування Ющенко сєвєродонецького "Азоту" серед планованих до приватизації підприємств, Кінах нагадав, що це підприємство є одним з тих, "де є проблемні питання за результатами приватизації".

"Це питання буде розглядатися строго в площині закону, і результат буде визначати, якщо буде необхідно, тільки суд. Сьогодні "Азот" працює ефективно, є гарні інвестиційні проекти, тому однозначного рішення нема, тому стосовно сєвєродонецького "Азоту" питання будуть розглядатися за принципом "не нашкодь", - сказав віце-прем'єр.

Як повідомлялося, Ющенко, виступаючи 16 червня на міжнародному економічному форумі, відзначив, що з метою поліпшення інвестиційного клімату, Україна готова запропонувати список підприємств, які незабаром будуть відкриті для інвесторів - це "Укртелеком", Одеський припортовий завод, харківський "Турбоатом", миколаївське ПО "Машпроект-Зоря", сєвєродонецький "Азот", "Луганськтепловоз" та інші.

Інтерфакс-Україна

Читайте також

Ющенко продає "Укртелеком", а реприватизації не буде

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування