Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Після форуму з Ющенком інвестори так і не зрозуміли реприватизації

Субота, 18 червня 2005, 18:57
Представники великого бізнесу і міжнародних організацій у ході Позачергового круглого столу Всесвітнього економічного форуму в Києві висловилися за стабільність у питаннях власності і прозорість процесу приватизації.

"Найважливіше для нас, як для фінансистів, сьогоднішніх і майбутніх інвесторів - насамперед, впевненість у святості приватної власності", - заявив журналістам директор Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) по Україні Камен Захарієв.

"Ми підтримуємо курс уряду на встановлення чітких правил для всіх і без винятку", - сказав він.

Постійний представник програми розвитку ООН в Україні Френсіс О'Донел також підкреслив, що Україні необхідно створити клімат, що дає впевненість іноземним і українським інвесторам.

О'Донел відзначив, що процес реприватизації, про який поки тільки говорять, викликає певні побоювання, непевність іноземних інвесторів, високий рівень непевності в правах власника.

На думку експерта, цей процес повинен стосуватися невеликої кількості підприємств, бути прозорим, з рівним відношенням до всіх учасників, відповідати існуючому законодавству і повинен бути проведений у максимально короткий термін.

"Якщо цього не буде зроблено оперативно, то навіть якщо завдяки цьому процесу ми одержимо 1 мільярд доларів, то в підсумку втратимо 8-9 мільярдів, що могли б одержати від інвесторів" - вважає О'Донел.

Інвесторам потрібно чітке розуміння стабільності українського ринку, вважає керуючий директор "Delta Private Equity Partners LLC" Кірілл Дмитрієв.

"Інвестори хотіли б чітко розуміти, що буде відбуватися. Це дуже важливо. Інвесторам потрібна чіткість і розуміння, що Україна буде стабільним і успішним ринком. Це те, чого ми хочемо. Тут треба подумати Україні, як іти в майбутнє, замість того, щоб намагатися відняти" - відзначив Дмитрієв.

На його думку, чітких відповідей на питання до кінця отримано не було. "Інвестори хочуть зрозуміти, наскільки український уряд міг би перемогти помилки минулого, не роблячи сам помилок" - вважає експерт.

За словами президента компанії "Ренесанс Капітал" Олега Кисельова, повторна приватизація - це одне із найбільш хворобливих питань, що бентежать як його компанію, так і її клієнтів.

Він підкреслив, що "зміна фразеології, яку ми почули, вселяє оптимізм. Але ми будемо дивитися за практичними діями як виконавчої влади, так і судової влади на цю тему".

Кисельов відзначив, що форум був дуже корисний, а озвучені наміри, були "шляхетні і сприятливі". У той же час, на його думку, "не повною мірою" отримані відповіді на питання, задані потенційними і нинішніми інвесторами. "Думаю, що на ці питання відповість практика, дії влади України", - сказав він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
08:38
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба на війні, і вже заповнює склади − міністр оборони Німеччини
08:25
У Німеччині висунули звинувачення семи підозрюваним радикальним ісламістам
08:18
фото Росіяни гатили по Нікопольщині: пошкодили будинки, газогін і ЛЕП
07:51
Вибори президента Північної Македонії: перший тур виграла опозиційна кандидатка
07:44
ЗСУ за добу відмінусували понад тисячу окупантів
Усі новини...