Казахстан кличе Україну в ЄврАзЕС

Неділя, 19 червня 2005, 14:46
Казахстану було б вигідне приєднання України до Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС).

Таку думку висловив заступник генерального секретаря цього об'єднання Серик Примбетов в інтерв'ю щоденній недержавній газеті республіки "Літер", опублікованому в суботу.

"Я думаю, Казахстану було б вигідно, якби до ЄврАзЕС приєдналася Україна", - заявив він.

Говорячи про плюси такого об'єднання, Примбетов насамперед відзначив, що "розширення ЄврАзЕС з населенням у 184 млн. чоловік до 235 млн. (з урахуванням населення України) при одночасному поліпшенні умов взаємної торгівлі в "шістці" - це досить солідна перевага".

Тим більше якщо врахувати, що кінцева продукція обробних галузей промисловості в країнах СНД "слабко конкурентна на зовнішніх ринках", - додав він.

"Більш ємним стане і ринок іншої продукції промисловості, послуг, праці і капіталів. Високого ефекту можна чекати від формування єдиного транспортно-комунікаційного й енергетичного простору", - додав він.

"Друга перевага - об'єднання економічного потенціалу країн-членів: зараз на частку ЄврАзЕС приходиться 85,5% виробленого валового внутрішнього продукту від його обсягу по СНД. З урахуванням України ця частка складе 94%.

А якщо врахувати, що країни "шістки" належать до тих, що найбільш швидко розвивається, то об'єднаний економічний потенціал, безумовно, буде сприяти закріпленню високих і стійких темпів росту їхніх економік", - вважає Примбетов.

Третя перевага, на його думку, "це розширення можливостей розвитку галузевого і міжгалузевого економічного співробітництва".

"Ну і, нарешті, - переконаний він, - цілком очевидно, що об'єднаний ресурсний потенціал, у першу чергу по паливно-енергетичних ресурсах, дозволить більш успішно вирішувати досить гострі для ряду наших країн проблеми".

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News