Турчинов добрався до "серйозних посадовців", які вкрали на газі $1млрд

Неділя, 19 червня 2005, 19:26
СБУ порушила ряд кримінальних справ, пов’язаних з діяльністю компанії "Нафтогаз України" та посередників у доставці туркменського газу в Україну.

Про це заявив голова СБУ Олександр Турчинов в інтерв’ю газеті "Дзеркало тижня", опублікованому в суботу.

"Гадаю, що розслідування приведе до дуже серйозних посадовців, які стояли за цими схемами. Діяльність у таких масштабах не могла здійснюватися без санкцій на найвищому державному рівні як України, так і Російської Федерації", - сказав Турчинов.

"На жаль, ми маємо схему, відповідно до якої спочатку "ЮралсТрансГаз", а потім "Росукренерго" зайняли місце посередників між Туркменістаном і Україною, що дало їм можливість заробляти колосальні гроші", - пояснив голова СБУ.

За його словами, "при цьому мали місце найсерйозніші зловживання, породжувані в тому числі і процесом товарної оплати туркменського газу".

"Наявність цієї посередницької структури виглядає дивно, при тому, що існує досить сильна державна компанія НАК "Нафтогаз України". Проте НАКу було відведено пасивну роль, яка передбачає просто своєчасні розрахунки з посередником за поставлений газ", - сказав Турчинов.

Відповідаючи на питання, чи справді йдеться про бюджетні втрати в розмірі 1 млрд. 200 млн. дол., голова СБУ відповів: "Так, ця сума перевищує мільярд".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування