Лікар Ющенка майже підтвердив, що його отруїли в Сацюка

Понеділок, 20 червня 2005, 17:55
Лікар Віктора Ющенка Микола Корпан стверджує, що перші симптоми отруєння в президента з'явилися з 5 на 6 вересня.

"З 5-го на 6-те вересня з’явилася ця симптоматика – болі в животі з тошнотою", - сказав Корпан в інтерв’ю BBC, опублікованому в понеділок.

На питання, чи може бути час появи першої симптоматики підтвердженням того, що Ющенко був отруєний ввечері 5 вересня на дачі в заступника голови СБУ Володимира Сацюка, Корпан відповів:

"Я зв’язувати сам факт місця і середовища не міг би і не хотів би. Але за короткочасністю хотів би сказати наступне, як лікар: якщо порівняти з будь-якими ліками, які є синтезовані, я міг би сказати, що дія є не більше, як години".

"Тому що, якщо симптоматика була на початку вересня, через три місяці інтенсивної терапії ми знаходимо в 5 тисяч разів вищу концентрацію допустимої верхньої межі, яка може бути толерована людським організмом. Тоді на початку отруєння ця доза була вдвічі більшою, скажімо, 10 тисяч", - припустив Корпан.

"Або візьмемо навіть ту саму дозу 5 тисяч. Якщо людина отримує синтетичний препарат, або синтетичну субстанцію, яка перевищує в 5 тисяч разів допустиму концентрацію, яку організм може толерувати, ми можемо зробити припущення, що така дія була дуже короткий час", - сказав лікар.

Говорячи про свою участь у новій медичній експертизі, призначеній Генпрокуратурою, Корпан сказав, що лікарі мають намір "допомогти органам слідства зв’язати перші клінічні симптоми з часом, коли саме потрапила отрута в організм президента України". "І це можливо", - додав він.

Медична експертиза, за словами Корпана, буде спиратися не на конкретний факт отруєння президента України, а на нейтральний факт дій конкретної отрути на організм людини.

"І, маючи теоретичну базу, як діє така концентрація отрути, чи скільки вона діє на мишах чи у людини, тоді можна сказати – так, така отрута попала в організм президента України, скажімо, за дві години до появи першої клінічної симптоматики", - пояснив лікар.

Як повідомлялося, минулого тижня генпрокурор Святослав Піскун оголосив про нову експертизу в справі отруєння Ющенка, яку мають проводити фахівці з України, Німеччини, Швейцарії та Нідерландів.

"Українська правда"

Читайте також:

Лікар Ющенка працюватиме в комісії Піскуна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...