Турчинов з'ясував, що на зміну Могилевичу в Україну прийшли несправжні австрійці

Вівторок, 21 червня 2005, 14:31
Австрійська компанія Raiffeisen Investment AG є лише номінальним власником 50% швейцарської компанії "РосУкрЕнерго", що виступає оператором транзиту туркменського газу в Україну.

Про це заявив голова Служби безпеки України Олександр Турчинов в інтерв'ю газеті "Kyiv Post".

"Raiffeisen Investment – винятково номінальний акціонер, а реальні акціонери ховаються за цією номінальною вивіскою", - сказав Турчинов.

"Що стосується російського засновника – це також не "Газпром". Це одна з афілійованих структур "Газпрому" і, за нашою інформацією, там теж є фізичні особи", - сказав Турчинов.

Він підкреслив, що ухвалення рішення про створення такої компанії, що оперує сумами, які вимірюються сотнями мільйонів доларів, неможливе було без рішення "на найвищому рівні".

"Тому на найвищому рівні – як в Україні, так і в Російській Федерації, думаю, була конкретна зацікавленість у діяльності цієї структури", - відзначив глава СБУ, передає Інтерфакс-Україна.

Турчинов повідомив, що, розслідуючи зловживання й порушення, допущені в діяльності компанії "Нафтогаз України", СБУ відкрила кримінальну справу.

"Досить багато порушень, які стосуються й посередників, і безпосередньо чиновників, які очолювали цю структуру. Я не можу розкривати зараз питання слідства, але повірте, що найближчим часом багато хто змушені будуть відповісти не тільки слідству, але, напевно, і суду за свої злочини", - заявив глава СБУ.

Створена в липні 2004 року "РосУкрЕнерго" почала транзит туркменського газу з 2005 року. Як планується, загальні обсяги поставок будуть збільшуватися з 44 млрд. кубометрів газу цього року до 60 млрд. кубометрів у період з 2007 по 2022 роки.

Відповідно до інформації в українській пресі, другим співзасновником "РосУкрЕнерго" виступила "РосГазХолдинг" - дочірня компанія російського "Газпромбанку".

Нове керівництво України порушило питання про входження до складу засновників "РосУкрЕнерго" НАК "Нафтогаз України" – покупця туркменського газу.

До "РосУкрЕнерго" із січня 2003 року оператором транзиту туркменського газу була угорська компанія Eural Trans Gas. Згідно з її даними, оборот компанії в 2003 році досяг $2 млрд., а прибуток від транспортування й продажу 35 млрд. кубометрів туркменського газу склав $220 млн.

Eural Trans Gas пов'язували з ім'ям Семена Могилевича, який перебуває в розшуку ФБР.

Читайте також:

Турчинов добрався до "серйозних чиновників", які украли на газі $1млрд

Екс-шеф "Нафтогазу" вважає, що Турчинов зробить його ворогом


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування