Депутати поки не змінюють собі поріг на вибори

Середа, 22 червня 2005, 12:59
Верховна Рада взяла за основу законопроект про внесення змін у закон "Про вибори народних депутатів".

За прийняття законопроекту в першому читанні проголосували 258 депутатів.

Як заявив один з авторів законопроекту Юрій Ключковський, документ вносить зміни в закон і не має політичного характеру, а спрямований на удосконалення механізму процедур проведення голосування.

За словами Ключковського, законопроект не торкається питань, що стосуються виборчої системи чи виборчого бар'єру.

Відповідно до прийнятого законопроекту, вибори в парламент здійснюються за пропорційною системою по виборчих списках кандидатів від політичних партій і блоків.

Проектом передбачається, що в розподілі мандатів депутатів беруть участь списки партій і блоків, що набрали не менше 3% голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Передбачається, що чергові вибори депутатів пройдуть в останню неділю березня, а виборчий процес почнеться за 120 днів до виборів.

Законопроектом передбачається, що право подавати кандидатури до складу виборчих комісій мають партії і блоки, у яких є парламентські фракції, а партії, у яких немає фракцій у Верховній Раді, включаються до складу виборчих комісій шляхом жеребкування.

У законопроекті також зазначається, що для формування списку виборців до 20 серпня року, що передує року проведення чергових парламентських виборів, створюються відділи обліку виборців, які проживають на відповідній території.

Крім того, для забезпечення громадського контролю за процесом складання списку виборців при Центральній виборчій комісії не пізніше 1 вересня року, що передує року проведення чергових парламентських виборів, створюється контрольна група.

Виборець може бути включений у список виборців тільки один раз і тільки на одній виборчій дільниці.

За словами автора, у законопроекті також пропонуються додаткові кроки щодо упорядкування голосування за відкріпними посвідченнями, зокрема, у документі відзначається, що відкріпні посвідчення є документами суворої звітності.

Передбачається, що вони виготовляються в кількості 2% від кількості виборців, внесених у загальний список виборців.

Відповідно до заключних положень законопроекту, цей закон у випадку його прийняття набере сили з 1 жовтня 2005 року, крім статей 38 і 39 щодо процедури складання списків виборців, що наберуть сили вже з 1 липня.

Верховна Рада також доручила профільному комітетові Верховної Ради із питань державного будівництва і місцевого самоврядування розглянути всі пропозиції до зазначеного законопроекту і підготувати документ до розгляду в другому читанні 6 липня 2005 року.

Лігабізнесінформ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News