Туркменбаші звинуватив Україну, що вона його "красиво дурить"

Середа, 22 червня 2005, 13:03
Росія і Туркменія знаходяться на грані повномасштабної газової війни з Україною, пише в номері за середу російське видання "Комерсант".

У підтвердження своїх слів вони наводять скандал, що відбувся 20 червня в Ашхабаді, коли президент Туркменії Сапармурат Ніязов різко прокоментував переговори з главою "Нафтогазу України" Олексієм Івченком.

За словами Ніязова, Туркменія вимагає термінового погашення боргу в $600 млн. по клірингових товарних постачаннях в оплату туркменського газу в 2004 році.

Він обвинуватив "Нафтогаз України" у "небаченому шахрайстві" при розрахунках з Туркменією і заявив, що з 2006 року країна буде наполягати на чисто грошовій оплаті свого газу, який постачається в Україну.

"Ви нас дурите красиво, а гроші крутяться у вас. Ні тепер, ні надалі ми з цим не погодимося", - сказав Ніязов.

"Якщо у вас немає товарів, то не укладайте товарних договорів. Давайте перейдемо на оплату чистою валютою", – звернувся до української влади Туркменбаші з екранів туркменського телебачення після телефонної розмови з Віктором Ющенком.

Як відомо, раніше повідомлялося, що під час цього візиту Івченко передав Ніязову привітання Ющенка з річницею обрання президентом, яким тепер Туркменбаші є довічно.

"Комерсант" нагадує, що Туркменія з початку 2005 року домагається від України збільшення оплати газу і більш вигідних пропозицій на закупівлі газу з 2006 року – які могли б конкурувати з пропозиціями "Газпрому", який вже домовився про закупівлі з 2007 року всього туркменського експортного газу.

З іншого боку, "Газпром" у ході переговорів з НАК "Нафтогаз України" домагається або переходу до цілком грошової оплати по європейських тарифах закупівель і транзиту газу з Росії, або довгострокових стратегічних поступок НАК "Газпрому" у газовій сфері.

Відповідь на ці пропозиції дав віце-прем'єр Анатолій Кінах у ході інвестфоруму "Україна-Росія 2005" у Києві. За його словами, обидві пропозиції - і російська, і туркменська, для України категорично неприйнятні.

За даними "Комерсанта", зараз уряд України наполягає на продовженні режиму домовленостей по газу з Росією і Туркменією, які діють до 2006 року, на період до 2013 року.

Як відомо, цей режим припускає розрахунки України з використанням товарного клірингу, оплату транзиту газу газовими постачаннями за ціною в діапазоні $40-60, роботу компаній-посередників на газовому ринку.

"Українська правда"

Читайте також:

Ющенко непомітно привітав диктатора з довічним президентством


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування