Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Планам Ющенка і Кваснєвського може завадити погода та депутати

Середа, 22 червня 2005, 15:02
На відкриття Меморіалу польських військових поховань у Львові приїдуть близько 3 тисяч поляків, а також президенти України та Польщі.

Про це ІМІ повідомив директор Львівського історико-архітектурного заповідника "Личаківський цвинтар" Ігор Гавришкевич.

"За попередніми даними, на відкриття Меморіалу прибуде близько 3 тис. поляків. Стосовно їхнього розміщення на території музею, то з цим виникають деякі труднощі, оскільки на відкритті будуть президенти обох держав. Тому, швидше за все, всі бажаючі не попадуть на відкриття", сказав він.

Також, на думку директора музею, відкриття "Цвинтаря Орлят" може навіть і не відбутися, якщо розпочнуться затяжні дощі. За словами Гавришкевича, зараз на території "Музею Личаківський цвинтар" ведуться косметичні ремонтні роботи.

"Поки що виконання робіт відбувається за планом, хоча минулої п’ятниці вечірнім дощем було змито все те, що було зроблено протягом дня, і ми змушені були виконувати в суботу цю роботу ще раз, розповів директор, висловивши сподівання, "що більше таких випадків не буде, і ми вкладемося у графік, і відкриття не зірветься".

Водночас Верховна Рада рекомендує Львівській міській раді скасувати рішення про завершення упорядкування польських військових поховань як таке, що ухвалене без дотримання вимог чинного законодавства.

За відповідну постанову парламенту проголосувало 239 з 412 депутатів, повідомляє Інтерфакс-Україна.

У постанові відзначається, що Верховна Рада, "усвідомлюючи історичну значимість і високі моральні цінності політики добросусідства, підтримує будь-який акт або дію, спрямовану на її втілення в життя".

"Разом з тим, за переконанням українських парламентарів, ці відносини повинні будуватися на взаємоприйнятій і рівноправній основі", - відзначається в документі.

Верховна Рада "вважає, що законом про порядок охорони культурної спадщини встановлений спеціальний порядок внесення будь-яких змін частин, елементів, написів і значків об'єктів культурної спадщини національного значення".

Парламент також рекомендує Кабміну "забезпечити виконання закону про охорону культурної спадщини в порядку зміни частин, елементів, написів і значків, внесеного до державного реєстру нерухомих пам'ятників України національного значення "Личаківського цвинтаря".

Як відомо, 13 червня Львівська міська рада ухвалила рішення про відкриття польських військових поховань за участі президентів України і Польщі 24 червня.

Після тривалих дискусій депутати вирішили у центральній частині поховань розмістити плиту з написом польською мовою: "Тут спочиває польський солдат, полеглий за Батьківщину".

Депутати також вирішили встановити меморіал Українській галицькій армії з інформаційною табличкою з написом: "Тут спочивають українські і польські воїни, які полягли в українсько-польській війні 1918-1919 років".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування