Від Піскуна вимагають допитати Потебенька і Васильєва

Середа, 22 червня 2005, 15:05
Журналістські організації занепокоєні небажанням генпрокурора Святослава Піскуна притягнути до відповідальності винних у фальсифікації справи Гонгадзе.

"Непокоїть, що досі не було відомо про допити осіб стосовно спроб фальсифікації справи та затягування розслідування, що також є злочином", - ідеться у заяві Національної спілки журналістів Великобританії та Ірландії та Інституту масової інформації.

Підписанти вважають, що Піскун, спираючись на норму, що справа може вважатись розкритою, якщо виявлені лише виконавці злочину, "може дозволити собі не допитати своїх попередників Михайла Потебенька та Геннадія Васильєва, котрі, не виключено, володіють потрібною слідству інформацією про замовників вбивства журналіста".

Журналістські організації також говорять, що смерть екс-міністра МВС Кравченка та зникнення генерала Пукача не унеможливлюють пошук справжніх замовників злочину.

"В країні проживає чимало цілком доступних для слідства людей, чиї дії можна кваліфікувати як фальсифікацію розслідування або злочинну недбалість, і, отже, свідчення яких можуть виявити осіб, зацікавлених у смерті журналіста", - сказано в заяві.

Підписанти наводять "кілька промовистих епізодів з історії розслідування справи Гонгадзе":

- Керівник Головного бюро судово-медичної експертизи Юрій Шупик наказав, щоб знайдений в Таращі труп негайно перевезли до Києва одразу після того, як його було знайдено. Але тіло зберігали та перевезли з Таращі тим способом, який абсолютно не відповідав вимогам слідства;

- Заступник міністра МВС Микола Джига заявив у парламенті, що труп, який знайдено у Таращі, був закоротким, щоб належати Гонгадзе, і він пролежав у грунті два роки, незважаючи на очевидні факти, що вказували на те, що тіло належало Гонгадзе;

- Джига, міністр внутрішніх справ Кравченко, заступники генпрокурора Винокуров та Баганець, а також генпрокурор Потебенько неодноразово заявляли, що не мають сумнівів, ніби Гонгадзе був ще живий.

- Генеральний прокурор Михайло Потебенько відмовився визнати матір журналіста Олександру Гонгадзе та його дружину Мирославу потерпілими у справі.

- У 2001 році вищезгадані посадовці спільно з тодішнім міністром внутрішніх справ Юрієм Смирновим оголосили, що справу розкрито, і що безпосередні вбивці Гонгадзе вмерли. Але незабаром стало відомо, що обидві особи, яких звинувачують у вбивстві журналіста, живі і мають алібі на день, коли зник Гонгадзе.

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
15:27
РФ створює нову адмінеліту на окупованих територіях України – розвідка Британії
Усі новини...