Російські олігархи теж готові позиватися з Тимошенко

Четвер, 23 червня 2005, 10:03
Компанія "Російський Алюміній" ("Русал") буде позиватися з Кабінетом міністрів у випадку скасування розпорядження уряду від 10 серпня 2004 року, яким Кабмін погодився з пропозицією "Українського алюмінію" змінити умови договору купівлі-продажу 30-процентного пакета акцій ВАТ "Миколаївський глиноземний завод" (МГЗ).

Про це повідомив у середу директор по міжнародних і спеціальних проектах ТОВ "РусАл - управляюча компанія" Олександр Лівшиць, коментуючи можливе задоволення Господарським судом Києва позову Генеральної прокуратури до Кабінету міністрів і ТОВ "Український алюміній" про неправомірність зміни інвестумов по МГЗ.

Відповідно до розпорядження уряду Віктора Януковича від 10 серпня 2004 року, Кабмін погодився з пропозицією "Українського алюмінію" змінити умови договору купівлі-продажу пакета акцій МГЗ із зобов'язання про будівництво заводу з виробництва первинного алюмінію на зобов'язання модернізувати виробничі потужності МГЗ для збільшення до 2009 року обсягу виробництва глинозему до 1,6 млн. тонн на рік.

"Будемо позиватися і захищати інвестора в повному обсязі", - сказав співрозмовник агентства.

У свою чергу, генеральний директор ТОВ "Алюміній України" (колишнє ТОВ "Український Алюміній) Іван Сахань додав, що у випадку скасування даного розпорядження уряду сторони знову будуть починати вести переговори з Кабінетом міністрів про зміну інвестумов.

Виступаючи у Києві 21-22 червня на першому інвестиційному форумі "Україна-Росія", Лівшиць пояснив, що за існуючими на даний час в Україні тарифами на електроенергію будівництво алюмінієвого заводу нерентабельне, відповідно обговорювати це питання при таких тарифах не має сенсу.

"Я хочу сказати - з цього нічого не вийде, пуста трата часу, тому що нерентабельне підприємство ніхто будувати не буде", - констатував він.

Разом з тим Лівшиць підкреслив, що за умови постачань дешевої електроенергії, зокрема - на рівні існуючої експортної ціни електроенергії (7 коп. або 1,4 центи за 1 квт/годину) можливе будівництво підприємства після складання ТЕО.

Він також додав, що "РусАл" працює відповідно до законів України і рішень уряду, відзначивши, що "практично не зустрічав прецедентів, коли скасовують рішення попередніх урядів, тому що для будь-якого інвестора це знак того, що прийде наступний і скасує рішення нинішнього".

При цьому, сказав Лівшиць, позов Генпрокуратури - це, насамперед, позов до власного уряду.

"Ми висловлюємо подив цим позовом, нам він незрозумілий ні з житейської, ні з жодної точки зору. Економічних підстав тут немає: змусити побудувати завод, який наперед нерентабельний - нісенітниця, виходить, це якісь інші плани", - припустив топ-менеджер.

Разом з тим він додав, що МГЗ є гарним заводом.

"Ми взяли завод в огидному стані, а зробили його одним із кращих заводів в Україні і нашій компанії: зарплата там у 3 рази вище середньої по Миколаївській області, там останні світові технології. Що ще треба зробити, щоб якщо приймаюча країна не каже "дякую", то хоча б не заважала працювати?", - риторично запитав виступаючий.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...