Соратники Литвина вкажуть Ющенку на репресії

Четвер, 23 червня 2005, 14:54
Народна партія має намір підготувати президенту України відкритий лист про ситуацію в регіонах у зв'язку з масовими звільненнями, які в партії розцінюють як політичні репресії.

Про це в четвер на прес-конференції в Києві заявили керівники фракції Народної партії.

За словами лідера фракції Ігоря Єрємєєва, у цей час партія проводить акцію, у ході якої депутати виїжджають у регіони й вивчають ситуацію у зв'язку з незаконним звільненням.

"Президент, імовірно, не знає, що відбувається в регіонах, що щодня порушуються Конституція й закони. Ми бачили перекіс в один бік, тепер бачимо в інший. Сьогодні на місцях відбуваються політичні репресії, свідомі або несвідомі, але відбуваються. Ми не лабораторія в 47 мільйонів, ми - держава", - заявив він.

Як відзначила уповноважений представник фракції Катерина Ващук, кількість масово звільнених людей у регіонах, за різними даними, коливається від 16 до 20 тис.

У зв'язку із цим вона звернула увагу на те, що, відповідно до Конституції, після зміни влади фактично міняється одна вертикаль - представники президента, інші ж повинні звільнятися відповідно до чинного законодавства.

"Як зрозуміти тотальне звільнення головних лікарів лікарень, директорів шкіл, університетів? Іде чітка орієнтація - на виборах ви голосували не за ту команду", - підкреслила вона.

Представники фракції стверджують, що Конституція України не діє в повному обсязі, тому що не виконуються багато з її положень.

Коментуючи на прохання журналістів наміри окремих політичних сил провести ревізію прийнятого закону 4180 про конституційну реформу, яка набуває сили з 1 січня 2006 року, Єрємєєв підкреслив, що "ревізію проводити не можна". "Повертатися до цієї теми - некоректно. Фракція буде наполягати на тому, що ревізії бути не може", - підкреслив він.

У зв'язку з цим нардеп Олег Зарубінський нагадав, що Конституційний суд уже дав свій висновок щодо даного законопроекту, визнавши його конституційним. "Якщо суд прийме інше рішення, це значить, що суд прислухається до думки влади", - додав Єрємєєв.

Говорячи про законопроект 3207-1 про місцеве самоврядування, Зарубінський сказав: "Ніхто реально не зацікавлений, щоб ці зміни були внесені", припустивши, що це питання буде розглядатися тільки після реалізації конституційної реформи.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...