Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Західні журналісти просять вберегти справу Гонгадзе від "повного провалу"

Четвер, 23 червня 2005, 16:39
Міжнародні журналістські організації заявляють, що при розслідуванні справи Гонгадзе за нової влади були допущені помилки, які потрібно врахувати, щоб уникнути "повного провалу".

Про це йдеться у листі до представника Ради Європи у справі Гонгадзе Сабіни Лойтойсер-Шнарренбергер керівників Міжнародної федерації журналістів, Національної спілки журналістів Великобританії та Ірландії, Інституту масової інформації та Фундації Гонгадзе.

"Ми хочемо привернути увагу до проблем, які супроводжують офіційне розслідування справи вбивства Георгія Гонгадзе і просимо вас звернути увагу на ці зауваження протягом подальшого розслідування, щоб уникнути повного провалу", - йдеться у листі.

Журналісти зазначають, що "після політичних змін в Україні і з обранням Віктора Ющенка президентом з’явилася надія, що розслідування справи Гонгадзе буде приведено до високих стандартів і що припиниться політичне втручання".

Проте, за їхніми словами, "ці надії поки не справдилися".

"Усе чіткіше ми бачимо модель, за якої передбачається покарання вбивць Гонгадзе, не покаравши людей, які організували це вбивство", говориться у листі.

Журналісти просять звернути увагу на чотири помилки, які були допущені новою владою і просять врахувати їх при подальшому розслідуванні справи.

"Публічно виголошена 1 березня заява Ющенка про те, що справу Гонгадзе розкрито, була абсолютно передчасною. Це свідчило про публічність, але завдало шкоди розслідуванню. З цих же причини почалася довга історія політично мотивованих заяв щодо справи", зазначають вони.

Також, за словами журналістів, "серйозні питання" виникають щодо обставин смерті генерала Юрія Кравченка, зокрема "те, що він двічі стріляв у себе, а також зміст передсмертної записки".

"Те, що жодних кроків не було зроблено для того, щоб зберегти цього ключового свідка, демонструє недбалість певних представників нової влади", йдеться у листі.

Крім того, журналісти стурбовані тим, що після публічної заяви генпрокурора
Піскуна про те, що розслідування справи наближається до кінця і її скоро передадуть до суду, "не було зроблено жодних кроків для того, щоб знайти замовників вбивства Гонгадзе".

"Піскун неодноразово говорив про підготовку експертизи записів, зроблених у кабінеті колишнього президента Кучми, але він так нічого і не зробив для того, щоб допитати основного свідка - майора Мельниченка", стверджують журналісти.

Ще однією помилкою слідства, на їхню думку, є те, що так і не було розслідувано "недбале і, можливо, кримінальне перешкоджання розслідуванню, яке чинилося впродовж перших декількох місяців після зникнення Гонгадзе".

За словами журналістів, колишні урядові та державні посадовці "робили все, щоб знищити важливі докази..., що дезорієнтувало слідство".

"Як ми знаємо, це питання зараз не розглядається слідством", зазначають вони.

Журналісти просять представника ради Європи у справі Гонгадзе звернути увагу нової влади на ці помилки і сподіваються, що їхні зауваження допоможуть подальшому розслідуванню.

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
21:42
Україна і Португалія почали переговори про гарантії безпеки
21:33
Усіх абонентів у Києві, Одесі та Хмельницькому заживили, у Харкові діють обмеження – Міненерго
21:22
Єврокомісар вважає, що вступ України в ЄС не спричинить значних фінансових проблем
21:14
Єврокомісія пропонує санкції проти суден, які перевозять військову техніку з КНДР до РФ – Reuters
Усі новини...