Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Люди не вірять в репресії і ще вважають Ющенка і Мороза опозицією

Четвер, 23 червня 2005, 17:22
Екс-прем'єр Віктор Янукович є уособленням опозиції для більшості громадян.

Такі результати опитування центру імені Разумкова, проведеного з 27 травня до 2 червня.

На питання: "Коли Ви говорите про опозицію в Україні, які політичні сили або політиків Ви маєте на увазі в першу чергу?", більшість опитаних (56,4%) назвали Віктора Януковича, говориться в прес-релізі центру.

19,8% респондентів назвали Наталію Вітренко, Віктора Медведчука (14,1%), Петра Симоненка (12,1%), Нестора Шуфрича (10,0%).

При цьому 3% все ще вважають опозицією Олександра Мороза, 0,8% - Віктора Ющенка, 0,6% - Володимира Литвина.

Віктора Пінчука вважають опозицією лише 0,5%.

Серед партій найбільше громадян назвали Партію регіонів (15,0%), СДПУ(о) (7,9%), КПУ (4,5%), ПСПУ (2,1%).

Соціологи відзначають, що у суспільстві уявлення про опозицію пов’язане насамперед з конкретними політиками і лише у другу чергу з політичними партіями.

Лише кожен п’ятий з опитаних вважає, що нинішня опозиція в першу чергу захищає інтереси громадян України (12,6%) або національні інтереси (7,2%). Трохи більше третини респондентів вважають, що опозиція в першу чергу захищає свої власні інтереси і майже чверть опитаних переконані, що опозиція в першу чергу захищає інтереси пов’язаних з нею бізнесу (13,7%) або політичних партій (10,4%).

Водночас трохи менше половини опитаних вважають, що нинішня влада в першу чергу захищає інтереси громадян України (23,0%) або національні інтереси (20,2%).

Близько чверті респондентів схиляються до думки, що нинішня влада в першу чергу захищає свої власні інтереси. 14,5% респондентів вважають, що влада в першу чергу захищає інтереси пов’язаних з нею бізнесу або політичних партій.

У Західному і Центральному регіонах ставлення до влади є значно кращим, ніж ставлення до опозиції, відзначають соціологи.

У Південному регіоні ставлення до влади і опозиції є приблизно однаково скептичним. У Східному регіоні ставлення до влади є кращим, ніж ставлення до опозиції.

При цьому лише менше третини громадян поділяють думку, що останні дії влади направлені проти опозиції.

Так, 30,5% опитаних вважають, що саме з метою придушення опозиції нова влада звільняє багатьох чиновників, які працювали при колишній владі.

26,9% опитаних вважають, що з метою придушення опозиції були порушені кримінальні справи проти Івана Різака і Бориса Колесникова, а 28,2% пов'язують з діями проти опозиції порушення справ проти посадових осіб, які звинувачуються у фальсифікації виборів.

14,2% вважають, що на придушення опозиції направлені спроби реприватизації в Україні.

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування