Журналісти кажуть, що депутати змушують їх робити замовні матеріали

Четвер, 23 червня 2005, 19:05
Український Інститут медіа права закликав депутатів внести зміни до закону про вибори народних депутатів, оскільки він порушує принципи свободи слова і права журналіста на професію.

Про це йдеться у заяві, розповсюдженій інститутом у четвер, повідомляє агентство "Новини-Україна".

Інститут медіа права звертає увагу на те, що законодавство про вибори депутатів не відповідає демократичним стандартам свободи слова і вільних виборів.

"Нова редакція закону про вибори, прийнята Верховною Радою ще в березні 2004 року, цілком спотворює роль журналіста і засобів масової інформації в демократичному суспільстві", – говориться в заяві.

У документі також йдеться, що закон "практично зобов'язує журналістів готувати лише замовні матеріали про політичні партії і кандидатів у депутати, оскільки в ньому міститься пряма заборона журналістам давати власні оцінки передвиборчим програмам партій, а також "віддавати їм перевагу в будь-якій формі", якщо це не обумовлено угодами і за це не сплачено гроші".

"Таким чином, журналіст може оцінювати програму партії тільки за гроші і не може цього робити за власною ініціативою", відзначають автори заяви.

"Ще велику небезпеку представляє той факт, що за оцінку передвиборчої програми, а також за будь-які переваги (що є надзвичайно суб'єктивним поняттям) будь-якої партії передбачена єдина санкція – припинення дії ліцензії до кінця виборів", - вважають експерти ІМП.

Вони переконані, що "Україна обрала помилковий шлях у підході до вирішення такого важливого питання як свобода слова під час виборів. Замість того, щоб гарантувати редакційну незалежність і плюралізм думок, держава вирішила обмежувати і забороняти поширення інформації, яка може не подобатися окремим політичним партіям".

"Демократія - це можливість громадян одержувати перед виборами якнайбільше інформації з різних джерел: і від кандидатів, і від журналістів", - говориться в заяві.

Також ІМП нагадує, що "рекомендації Ради Європи про висвітлення у ЗМІ виборчих кампаній" чітко відзначають, що "нормативні рамки висвітлення виборів у ЗМІ не повинні суперечити ні редакційній незалежності газет або журналів, ні їхньому праву висловлювати будь-як політичні симпатії".


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування