Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма радить не бути сліпими кошенятами

П'ятниця, 24 червня 2005, 14:39
Екс-президенту України Леоніду Кучмі не подобається, що деякі українські чиновники намагаються демонструвати, що Україна наддержава.

Про це він сказав під час презентації книги Анатолія Гальчинсього, говорячи про диверсифікацію постачання енергоносіїв в Україну.

"Треба шукати не ворогів, а друзів. І треба робити висновки", - сказав Кучма.

За його словами, "треба шукати джерела (енергопостачання), крім Росії", але це не означає, що треба казати про видобуток нафти в Єгипті, де розробка родовищ ще не почалася.

Екс-президент також підкреслив, що Росія й Туркменістан для України – "це стратегічні партнери, і з ними треба розмовляти на "ви". "Давайте шукати друзів і робити друзів з сусідів", - запропонував він.

Кучма розкритикував політику одновекторності, яку демонструє нова влада. "Одновекторність вже привела до погіршення стосунків з Росією, що комусь стало краще?", - запитав він.

"Я відкидаю декларації українських політиків щодо одновекторного розвитку. Я не знаю країн, які ідуть таким шляхом", - сказав Кучма.

Він також пригадав статтю одного англійського журналіста про ЄС, в якій писалося про нинішній стан організації. "Там проблем занадто багато", - зазначив Кучма.

Водночас Кучма наголосив, що Україна повинна мати свою модель розвитку демократії.

Так він відреагував на прохання прокоментувати тезу з книжки Гальчинського, що Україна наслідує "путінську демократію".

Кучма нагадав свою тезу, що "Україна - не Росія, а Росія - не Україна", додавши, що перед Росією стоять "трохи інші завдання, ніж перед Україною".

"Якщо я, наприклад, виступаю, за парламентсько-президентську модель України, то, на мій погляд, така модель для Росії неприйнятна, тому що менталітет російський інший, тому що там звикли до царя. І Росія занадто велика країна, щоб грати в парламентську модель", - сказав він.

При цьому Кучма запитав: "Що демократія сама по собі? Що, на неї немає впливу? І чи не здається вам, що ми демократію будуємо за одним зразком?".

"Давайте не буде сліпими кошенятами, давайте не будемо копіювати чужі моделі, давайте будемо щось своє вносити з урахуванням менталітету народу", - запропонував він.

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...