Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Як Порошенко боровся з контрабандистами і сам став порушником кордону

Субота, 25 червня 2005, 21:58
Загалом секретар Радбезу Петро Порошенко веде трохи затворницький образ життя – на публіці з'являється рідко і тому всі думають, що він сірий кардинал. Однак Роман Безсмертний нещодавно винайшов формулу зі взаємозв’язком, який має переконати, що про Порошенка всі думають неправильно: "Петро Олексійович не може бути сірим. Я не знаю людей, рівних йому за працездатністю". Візит Порошенка на Луганщину мав слугувати для руйнування демонічного образу, бо протягом дня він багато встиг – пролетів на вертольоті всю область, побував на базі контрабандистів та нелегально перетнув україно-російський кордон.

 
Луганський аеропорт
 
В аеропорту Луганська Порошенка зустрічав 30–метровий транспарант його рідної партії. Крім того, дорога до міста прикрашена помаранчевими прапорами, а в центрі висять аналогічні бігборди. Тобто хто зараз при владі, ні в кого не повинно бути сумнівів у цьому форпості колишнього єдиного кандидата від влади. Все це дуже підозріло, бо дев'ять місяців тому картина виглядала так само, але тільки було прізвище Януковича і синій колір.

Втім, Порошенка це не засмутило. "Мене як секретаря РНБОУ цікавить рівність доступу політичних сил. І я був щасливий, коли виїхавши і побачивши транспарант "Нашої України", за 800 метрів побачив дороговказ Партії регіонів. Цим відрізняється Луганщина 2005 року від Луганщини 2004 року".

Губернатор області Олексій Данилов навів ще одну відмінність – тепер якщо якийсь осередок партії, навіть опозиційної, не має місця для проведення зібрання, вони це можуть зробити прямо в обласній адміністрації. Під час виборів же Ющенку на Луганщині, навпаки, робили капості – не давали під'їхати до центральної площі, висилали на зустріч бандитів, намагалися "глушити" виступ і просто всіляко перешкоджали.

 
Товаришу секретар Ради національної безпеки...
 
У Луганську Порошенко сів у вертоліт і полетів на прикордонну заставу. Його поява в цій області пояснюється минулотижневою нарадою губернаторів у Ющенка, під час якої губернатор Данилов поскаржився на проблеми з контрабандою.

Порошенко приїхав з нею боротися – бо в цьому регіоні 750 кілометрів кордону з Росією, який контрабандисти перетинають як хочуть, використовуючи при цьому навіть військові вантажівки підвищеного проходження. Крім того, Порошенко помітив, що програма "Контрабанда – Стоп!" знижує темпи: "Вона потихеньку перетворюється на компанейщину".

На прикордонній заставі Дар'їно–Єрмаківка до появи Порошенка готувалися дуже старанно і дуже традиційно – всі клумби вкрили квадратними шматочками землі з травою, а бордюри і стовпи перефарбували. На підлеглій території нещодавно затримали контрабандистів.

– А що це було? – поцікавився Порошенко.

– Сало на 9,5 тисяч гривень.

Під входом на заставу стоїть бойовий трофей – вантажівка з простреленими колесами. Прострелили їх, як випливає із надпису на борту, "на виконання державної програми уряду "Контрабанді – стоп!" На ній перевозили партію китайських тапочок, але далі кордону машина не поїхала. В неї влучило 38 куль охоронців спокою нашої держави.

Загалом словосполучення "Контрабанда – стоп!" – це як пароль. Підходить Порошенко до водія машини оперативно–пошукової групи, питає – що змінилося за останній рік?

 
Жертва програми Контрабанда - стоп
 
– Контрабанді – стоп! – відповідає військовий.

У іншого – водія мотоциклу, який працює з населенням, прихід нової влади асоціюється з появою нового транспортного засобу.

– А як було до лютого 2005 року? – питає Порошенко.

– До лютого я ходив пішки.

Загалом на цій заставі все добре – є навіть "космічний зв’язок", який коштував 21 тисячу гривень, але навіщо такі витрати – не зрозуміло. Крім пояснення, що "космічний зв’язок – це закритий зв’язок". Тобто контрабандисти його прослухати не зможуть.

Загалом ця застава "обслуговує" 39 кілометрів кордону, але у них є лише 1 прикордонна вишка.

– Скільки вам не вистачає? – запитав Порошенко.

– Не вистачає? Ну, ще однієї..., – зізнався майор.

– Я не уявляю, як однієї вишки може бути достатньо на 20 кілометрів! – обурився Порошенко.

– Ну, з неї проглядається велика частина кордону...

В розмову довелося втрутитися начальству, яке заспокоїло Порошенка, що заява про одну вежу, якої не вистачає – це самодіяльність майора, а вони ще окремо прорахують, скільки ж їх треба.

 
На базі контрабандистів
 
Веж потрібно багато, бо найгірше те, що контрабандисти завозять в Україну не тапочки, а нафтопродукти з Чечні і Дагестану. Порошенко побував на одній з таких арештованих баз, де стоїть з десяток порожніх цистерн.

База знаходиться біля самого кордону – і це дуже вигідне місце для контрабандистів. Якщо їх помітили прикордонники, вони стрімко їдуть на базу і закриваються на ній. А прикордонники не можуть зайти і влаштувати обшук, бо база – приватна власність, і для слідчих дій потрібен дозвіл прокурора або суду. І поки триватиме оформлення документів для цього, контрабандисти убезпечать свій товар.

За словами Порошенка, на таких базах розвантажують не дизельне пальне, а "прямогонний бензин". Якби це було чесні нафтопродукти, то його не треба було б завозити контрабанди, бо імпортні мита в Україні зняті, нагадав Порошенко. І це свідчить, що видобувається він нелегально і в російських краях. "Пальне іде з Дагестану і Чечні, і там діють злочинні угрупування, і тут. По факту іде фінансування озброєних формувань з Чечні", – сказав Порошенко і пообіцяв втручання правоохоронців України і Росії.

Сусідня база уже здивувала самого Порошенка. На ній немов привиди стояло понад півсотні пустих важких вантажівок без жодного натяку на життя, а базу охороняв хлопець Ваня, який отримував за це 30 гривень.

 
Порошенко соромить охоронця Ваню
 
– А що ти охороняєш, ти знаєш? – запитав у нього Порошенка.

– Ні. Просто сиджу тут і все. Мене попросили – я охороняю.

– А хто власник, ти знаєш?

– Ні.

– А телефон у тебе власників є?

– Немає, мені платить начальник охорони.

– А хтось крім тебе є на території?

– Немає.

Насправді там гуляв ще невеликий собака, який шкоди заподіяти не міг ні Порошенку, ні Вані, ні грабіжникам.

В підсумку Порошенко зробив висновок, що тут стоять машини, які були конфісковані при здійсненні контрабанди. "Але замість того, щоб працювати на народне господарство – у нас підвезти з поля цукровий буряк немає на чому – ці конфісковані машини потім перепродаються тим же контрабандистам за 300 гривень. І відбувається такий ось кругооберт у природі!".

За словами Порошенко, свідчить все це про зв’язки контрабандистів і влади, які передають цей автотранспорт своїм структурам. В підсумку Порошенко наказав заборонити, щоб на відстані 20 кілометрів від кордону відкривали бази конфіскату. "Бо ці бази не під конфіскат, а під контрабанду". "Мало! Я думаю, треба 50 кілометрів", – додав присутній губернатор Данилов.

Після цього Порошенко пішов на легальний україно-російський перехід кордону, режим якого він, як виявилося через чверть години, трохи незаконно порушив.

 
Бадьорим кроком Порошенко перетнув лінію україно-російського кордону
 
Спочатку Порошенко побував у павільйоні з українського боку, де йому повідомили, що "Контрабанда – стоп!" тут набула хитрих рис. Діє не принцип єдиного вікна, як вимагав Ющенко, а принцип "єдиного офісу" – тобто митне оформлення в одному вікні, а напроти в цьому ж фойє ще три вікна для ветеринарного, фітосанітарного і екологічного контролів.

"Слухайте, це треба зробити в одному вікні, а замість цих трьох вікон створити умови, щоб люди могли відпочити, випити води", – наказав Порошенко. Щоправда, судячи з пасивної реакції начальника митного переходу, побажання можуть ними так і залишитися.

Після цього і трапилося правопорушення Порошенка, про яке він навіть не помітив. Йому захотілося оглянути, як діють митники і прикордонники з російського боку. Для цього він просто пішов у бік сусідньої держави, і вийшов на дорогу, яка веде до контрольно-пропускного пункту під триколором.

Вглиб російської території Порошенко занурився метрів на триста. Уже біля шлагбауму його зустрів чоловік у кашкеті, який запитав, хто він такий.

– У гості можна до вас? – поцікавився Порошенко.

– Зараз піду у старшого запитаю, – почув він у відповідь.

На це Порошенко трохи зніяковів, попросив нікого не кликати, а просто розповісти, як їм тут працюється. Звичайно, прикордонник нічого нового не повідомив, сказавши, що люди на російському боці чекають, щоб перетнути міждержавну лінію, стільки ж, скільки і на українському.

Порошенко, постоявши ще пару хвилин, пішов додому – в сенсі, на батьківщину. Коли його потужна спина зникла біля українського кордону, митник запитав у автора цих слів: "Слухай, а хто це був? Мені ж треба пояснення писати начальству, хто це приходив?"

"Це секретар нашої Ради національної безпеки Порошенко", – відповідаю.

"А Тимошенко з ним приїхала?", – несподівано запитав російський митник і розчарувався, коли почув всю правду про склад делегації.

Остаточно домовитися, як боротися з контрабандою, Порошенко вирішив у Луганську в обладміністрації, зібравши нараду. Він не починав, поки до зали не зайшли журналісти, і наказав всім виступаючим не соромитися камер.

В підсумку Порошенко головним завданням поставив зробити так, щоб спільниками контрабандистів не було місцеве населення. У одному з прикордонних сіл Порошенко говорив з людьми, які повідомили, що тепер директор школи отримує 900 гривень, а бібліотекар 300 – водночас майже у всіх родинах не працює ні чоловік, ні жінка, і живуть люди з продажу молока.

Ще Порошенко розпорядився встановити вежі і радіозв’язок на кордоні, а поруч з кордоном заборонити бази конфіскату. Також Порошенко наказав, щоб "діти не стояли на сопках з безлімітними мобільними телефонами, попереджаючи контрабандистів про під’їзд правоохоронців, а щоб діти ходили в школу".

На нараді сиділо десь з чотири десятка найвищих і найбільш гідних місцевих чиновників. Кілька з них виступили. Порошенко запропонував ставити присутнім питання. У відповідь нічого не почув. "Шкода", – відповів Порошенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування