Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генсек НАТО радить Україні не питати про вступ

Неділя, 26 червня 2005, 16:18
Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер відзначає "значний поступ" у відносинах Україна-НАТО.

"Останнім часом у відносинах Україна-НАТО спостерігався значний поступ", - сказав він в інтерв’ю "Дзеркалу тижня", опублікованому в суботу.

Прикладом цього він навів саміт комісії Україна-НАТО у лютому та ухвалене у Вільнюсі в квітні рішення про введення в дію Інтенсифікованого діалогу щодо прагнення України набути членства в Альянсі і проведення необхідних для цього реформ.

"Ми вже провели засідання комісії Україна-НАТО на рівні послів, міністрів закордонних справ і глав держав та урядів у першому півріччі, а також одне з регулярних засідань ключової групи спільної робочої групи з питань оборонної реформи", - сказав Схеффер.

"У ході підготовки до вільнюської зустрічі відбулося також засідання політичного комітету НАТО з групою посадовців різних міністерств і відомств України. З огляду на зміну уряду, я вважаю, що це непоганий результат", - зазначив він.

На питання, коли Україна зможе приєднатися до Плану дій стосовно членства в НАТО, генсек відповів: "Ми, як і українська влада, повинні насамперед зосередити увагу на досягненні основної мети — проведенні необхідних реформ".

"Ми не можемо випустити це з поля зору, почавши обговорювати можливі часові рамки або бюрократичні процедури", - додав він.

Він також назвав "необґрунтованими" заяви про те, що членство України в НАТО може негативно позначитися на українському оборонно-промисловому комплексі.

"У перспективі, я не можу уявити собі такої ситуації, щоб тісніші відносини України з Альянсом могли мати негативний вплив на українську оборонну промисловість", - сказав Схеффер.

"Натомість, можна очікувати, що для України відкриються нові вигідні ринки збуту та нові істотні можливості участі у спільних проектах із представниками промисловості країн Європи та Північної Америки", - вважає він.

Яап де Хооп Схеффер планує відвідати Україну в понеділок. Програмою візиту заплановані його зустрічі з президентом Віктором Ющенком, прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, головою Верховної Ради Володимиром Литвином. Генсекретар НАТО також планує провести переговори і спільну прес-конференцію з міністром закордонних справ Борисом Тарасюком.

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...