Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенка, Тимошенко й Литвина просять врятувати народ від зникнення

Понеділок, 27 червня 2005, 13:49
Кримські караїми – один із найменш чисельних народів світу – вважають, що в Україні має бути ухвалена програма, спрямована на збереження цього корінного етносу Криму.

Відповідне звернення до українського керівництва скерувала Асоціація караїмів Криму "Кримкарайлар", повідомляє "Німецька хвиля".

Кримські караїми у зверненні до президента, прем’єра та голови українського парламенту заявляють, що унікальний етнос, який сформувався на кримському півострові, з різних причин перебуває на межі зникнення.

Зараз у світі живе лише 2000 караїмів, із них 1200 – в Україні і, зокрема, близько восьмисот у Криму. А ще століття тому цей тюркомовний народ, який сповідує релігію на основі іудаїзму з елементами язичництва, налічував до 16 тисяч осіб, відзначається у зверненні.

Як говорить голова Асоціації караїмів "Кримкарайлар" Володимир Ормелі, "основна наша проблема на сьогодні – зберегти народ, його етнокультуру та історію".

Він переконаний, що влада повинна ухвалити державну програму з підвищення народжуваності серед караїмів, допомогти молодим сім’ям з житлом та готувати національні кадри.

Крім того, караїми потребують від керівників України допомогти у поверненні їх культових споруд та національних святинь і, зокрема, древнього печерного міста Чуфут-Калє із цвинтарем-святилищем Балта-Тиймез.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування